niedziela, 15 listopada 2015


Chleb pszenny z ziarnami dyni




Jeśli lubicie domowe chleby to polecam Wam chleb pszenny z dynią! :)
Składniki:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mleka 3,2%
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika (opcjonalnie)
  • tłuszcz do natłuszczenia blachy
    *) jajko do posmarowania wierzchu chleba
    *) nasiona dynii do posypania chleba
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy mleko, wkruszamy do niego drożdże i dodajemy cukier. Gotujemy aż do całkowitego połączenia składników. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dynię i wlewamy oliwę i gotowy zaczyn. Ciasto wyrabiamy do momentu aż stanie się elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C i natłuszczamy keksówkę o dł. ok. 35 cm. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut. Wierzch ciasta możemy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami (jeśli nie sypiemy niczym, nie smarujemy chleba jajkiem). Pieczemy ok. 30 - 35 minut w 200 st. C. na funkcji góra - dół.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz