Puree ziemniaczane w waflach z kurczakiem w sosie pomidorowym
Puree ziemniaczane w waflach z kurczakiem w sosie pomidorowym możemy przygotować i w tradycyjny sposób - samodzielnie robiąc puree ziemniaczane i sos, a możemy również potraktować je jak danie ekspresowe, kupując gotowe puree ziemniaczane i sos pomidorowy w proszku. Smaczne i proste danie, które u nas pojawia się systematycznie. :)
Składniki (obiad dla ok. 4 osób):
- 800 g ziemniaków
- 1 łyżka soli
- 1 - 2 liście laurowe
- 3 - 4 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka (u mnie 3,2%)
- szczypta kminku (*opcjonalnie)
- opakowanie kwadratowych wafli tortowych
- pierś z kurczaka
- 1 - 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (u mnie "Dawtona")
- 1 łyżeczka przyprawy do dań z pomidorów (u mnie firmy "Kotanyi")
- szczypta bazylii suszonej
- 1 łyżka ketchupu (u mnie "Włocławek" pikantny)
- 1 łyżka śmietany 18%
- zioła włoskie do smaku (u mnie młynek firmy "Kotanyi")
- szczypta czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku (do sosu)
- odrobina masła klarowanego lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy. Do gotujących się ziemniaków dodajemy ziarnka ziela angielskiego, liście laurowe i kminek. Gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną. Odciedzamy ziemniaki, wyjmujemy zielę angielskie i liście laurowe. Dodajemy masła i tłuczemy. Mleko wlewamy do utłuczonych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym puree smarujemy wafle (po tej stronie, gdzie są większe i grubsze kratki). Pozostawiamy wafle do zmięknięcia. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju lub oliwy i przekładamy kurczaka do garnka. Podsypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego lub oliwy i wrzucamy pomidory z puszki. Dodajemy przyprawę do dań z pomidorów, bazylię, ketchup, czosnek granulowany i przesmażamy. Pomidory przekładamy do miski i miksujemy blenderem. Doprawiamy ziołami włoskmi (kilka zakręceń młynka). Dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Sos przekładamy do garnka z mięsem i gotujemy przez chwilę. Wafle zwijamy i kroimy na 3 porcje. Wafle z puree smażymy na rozgrzanym oleju, przekładamy na talerz i podajemy z kurczakiem w sosie pomidorowym.
Smacznego!
***
W wersji uproszczonej:
Składniki:
Smacznego!
***
W wersji uproszczonej:
Składniki:
- 140 - 200 g puree ziemniaczanego instant (np. firmy "Cenos")
- mleko
- masło
- szczypta kminku (*opcjonalnie)
- opakowanie kwadratowych wafli tortowych
- pierś z kurczaka
- 1 - 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia
- 1 opakowanie sosu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany 18%
- zioła włoskie do smaku (u mnie młynek firmy "Kotanyi")
- szczypta czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Puree robimy według instrukcji na opakowaniu. Rozsmarowujemy cienko na waflach i pozostawiamy wafle do zmięknięcia. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, podsypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na małej ilości oleju. Sos robimy wg instrukcji na opakowaniu. Przelewamy do garnka, w którym smażyliśmy kurczaka. Dodajemy śmietanę, zioła włoskie i szczyptę czosnku. Gotujemy przez chwilę. Wafle zwijamy w ruloniki, kroimy na 3 części i smażymy. Przekładamy na talerze. Podajemy z kurczakiem w sosie pomidorowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz