środa, 6 maja 2015


Puree ziemniaczane w waflach z kurczakiem w sosie pomidorowym



Puree ziemniaczane w waflach z kurczakiem w sosie pomidorowym możemy przygotować i w tradycyjny sposób - samodzielnie robiąc puree ziemniaczane i sos, a możemy również potraktować je jak danie ekspresowe, kupując gotowe puree ziemniaczane i sos pomidorowy w proszku. Smaczne i proste danie, które u nas pojawia się systematycznie. :)

Składniki (obiad dla ok. 4 osób):
  • 800 g ziemniaków
  • 1 łyżka soli
  • 1 - 2 liście laurowe
  • 3 - 4 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie 3,2%)
  • szczypta kminku (*opcjonalnie)
  • opakowanie kwadratowych wafli tortowych
  • pierś z kurczaka
  • 1 - 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (u mnie "Dawtona")
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań z pomidorów (u mnie firmy "Kotanyi")
  • szczypta bazylii suszonej
  • 1 łyżka ketchupu (u mnie "Włocławek" pikantny)
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • zioła włoskie do smaku (u mnie młynek firmy "Kotanyi") 
  • szczypta czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku (do sosu) 
  • odrobina masła klarowanego lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy. Do gotujących się ziemniaków dodajemy ziarnka ziela angielskiego, liście laurowe i kminek. Gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną. Odciedzamy ziemniaki, wyjmujemy zielę angielskie i liście laurowe. Dodajemy masła i tłuczemy. Mleko wlewamy do utłuczonych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym puree smarujemy wafle (po tej stronie, gdzie są większe i grubsze kratki). Pozostawiamy wafle do zmięknięcia. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju lub oliwy i przekładamy kurczaka do garnka. Podsypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego lub oliwy i wrzucamy pomidory z puszki. Dodajemy przyprawę do dań z pomidorów, bazylię, ketchup, czosnek granulowany i przesmażamy. Pomidory przekładamy do miski i miksujemy blenderem. Doprawiamy ziołami włoskmi (kilka zakręceń młynka). Dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Sos przekładamy do garnka z mięsem i gotujemy przez chwilę. Wafle zwijamy i kroimy na 3 porcje. Wafle z puree smażymy na rozgrzanym oleju, przekładamy na talerz i podajemy z kurczakiem w sosie pomidorowym.

Smacznego!

***

W wersji uproszczonej:

Składniki:
  • 140 - 200 g puree ziemniaczanego instant (np. firmy "Cenos")
  • mleko
  • masło
  • szczypta kminku (*opcjonalnie)
  • opakowanie kwadratowych wafli tortowych
  • pierś z kurczaka
  • 1 - 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 opakowanie sosu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • zioła włoskie do smaku (u mnie młynek firmy "Kotanyi") 
  • szczypta czosnku granulowanego
Przygotowanie:

Puree robimy według instrukcji na opakowaniu. Rozsmarowujemy cienko na waflach i pozostawiamy wafle do zmięknięcia. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, podsypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na małej ilości oleju. Sos robimy wg instrukcji na opakowaniu. Przelewamy do garnka, w którym smażyliśmy kurczaka. Dodajemy śmietanę, zioła włoskie i szczyptę czosnku. Gotujemy przez chwilę. Wafle zwijamy w ruloniki, kroimy na 3 części i smażymy. Przekładamy na talerze. Podajemy z kurczakiem w sosie pomidorowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz