sobota, 9 maja 2015


Muffinki z malinami i białą czekoladą




W sklepach pojawiły się świeże maliny, więc postanowiłam upiec muffinki. Gorąco polecam! :) 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 110 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 140 g serka waniliowego (u mnie "Danio")
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie "Pilos")
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 tabliczka białej czekolady (u mnie "Wedel")
  • 200 - 220 g malin (świeżych lub mrożonych)
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, cukry), do drugiej mokre składniki (serek, jogurt, jajka, olej). Mokre składniki mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką. Ciasto powinno być gęste. Czekoladę kroimy na małe kawałki, dodajemy do masy. Wsypujemy umyte i osuszone maliny i szybko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 25 - 30 minut.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz