sobota, 16 maja 2015


Jogurt z granolą i owocami




Brakuje Wam pomysłów na smaczne i zdrowe śniadanie? Proponuję jogurt z granolą i ulubionymi owocami. :)

Składniki na jedną porcję:
  • 180 g (mały kubek) jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ulubionej granoli (u mnie granola "Sante" owocowa)
  • 2 łyżki otrębów owsianych wysokobłonnikowych (u mnie "Sante")
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka migdałów w płatkach
  • 1/2 małego jabłka
  • 1/2 banana
  • 1/2 mandarynki
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżeczka siekanych orzechów (u mnie nerkowce)
Przygotowanie:

Jogurt przekładamy do miseczki. Zasypujemy granolą, ziarnami i otrębami. Jabłko kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry, mandarynkę obieramy i dzielimy na cząstki. Owoce dodajemy do miseczki. Wsypujemy pestki, rodzynki, migdały i siekane orzechy.

Smacznego! :)

***Trochę informacji:
  • Otręby owsiane:
    - zmniejszają wchłanianie cholesterolu, przyczyniając się do obniżenia jego poziomu we krwi- - spowalniają wchłanianie cukrów
    - usuwają z organizmu kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie
    - poprawiają odporność immunologiczną
    - regulują ciśnienie krwi
    - zapobiegają powstawaniu zakrzepów
    - są niezbędne w leczeniu i profilaktyce miażdżycy
    - działają ochronnie na śluzówkę jelit
    - skracają pasaż jelitowy zapobiegając zaparciom
    - są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych
    - pęcznieją w żołądku dając poczucie sytości- są idealne dla sportowców bo zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość- przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz poprawiają pamięć i koncentrację- kobiety kochają je za właściwości odchudzające, nawilżenie skóry i ochronę przed starzeniem
    - są idealne dla sportowców bo zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość
    - przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz poprawiają pamięć i koncentrację- kobiety kochają je za właściwości odchudzające, nawilżenie skóry i ochronę przed starzeniem
    - mają wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego, którego częścią są beta glukany

  • Siemię lniane:
    - stymuluje apetyt i pomzwala na zrzucenie wagi
    - łagodzi bóle brzucha
    - bogaty w kwas tłuszczowy ALA, który ma silne działanie przeciwzapalne
    - dzięki zawartym w nim kwasie ALA i ligniny, len może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka u ludzi
    - zawarte w nim fitoestrogeny pomagają stabilizować poziom hormonów, zmniejszają objawy PMS i menopauzy, zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi i raka prostaty
    -  wspomagają zdrowe funkcjonowanie jelit
    - rozpuszczone włókna lnu mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru
  • Pestki dyni:
    - 100 g nasion dostarcza 54% dziennego zapotrzebowania na białko
    - bogate w witaminę B
    - pomagają w walce z depresją
    - są źródłem L - tryptofanu (substancji poprawiającej samopoczucie)
    - zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych
    - jedzone codziennie na czczo, niszczą pasożyty, a nawet tasiemca
  • Migdały:
    - sprawdzony sposób na zgagę i mdłości w ciąży
    - zapobiegają napadom głodu w czasie odchudzania
    - łagodzą stres i koją nerwy
    - obniżają poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy
    - obniżają poziom cukru we krwi, dzięki czemu zapobiegają cukrzycy
    -  bogate w witaminy B2 i E
    - bogate w błonnik
    - są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i pierwiastków mineralnych (zwłaszcza potasu)
    - zapobiegają chorobom serca
    - sprawdzają się w diecie wegetarian
    - wspomagają prawidłowe krążenie krwi
    - dzięki witaminie E utrudnia "złemu" cholesterolowi (LDL) zaleganie w ścianach naczyń
    - mają niski indeks glikemiczny (IG = 15)
    - zapobiegają zlepianiu się płytek, a tym samym powstawaniu zakrzepów
    - są zalecane kobietom w ciąży, poniewasz są bogate w kwasy foliowe, które są niezbędne dla rozwoju dziecka
    - zobojętniają kwasy żołądkowe, a tym samym łagodzą dokuczliwe uczucie pieczenia
    - mimo, że zawierają sporo tłuszczu i są kaloryczne, sprzyjają odchudzaniu
    - regulują metabolizm
    - zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej
    *) stosowane w nadmiarze mogą przyczynić się do nadwagi i zaparć!
    - poprawiają pamięć i koncentrację

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz