Jogurt z granolą i owocami
Brakuje Wam pomysłów na smaczne i zdrowe śniadanie? Proponuję jogurt z granolą i ulubionymi owocami. :)
Składniki na jedną porcję:
- 180 g (mały kubek) jogurtu naturalnego
- 3 łyżki ulubionej granoli (u mnie granola "Sante" owocowa)
- 2 łyżki otrębów owsianych wysokobłonnikowych (u mnie "Sante")
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 łyżeczka migdałów w płatkach
- 1/2 małego jabłka
- 1/2 banana
- 1/2 mandarynki
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1 łyżeczka siekanych orzechów (u mnie nerkowce)
Przygotowanie:
Jogurt przekładamy do miseczki. Zasypujemy granolą, ziarnami i otrębami. Jabłko kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry, mandarynkę obieramy i dzielimy na cząstki. Owoce dodajemy do miseczki. Wsypujemy pestki, rodzynki, migdały i siekane orzechy.
Smacznego! :)
***Trochę informacji:
- Otręby owsiane:
- zmniejszają wchłanianie cholesterolu, przyczyniając się do obniżenia jego poziomu we krwi- - spowalniają wchłanianie cukrów
- usuwają z organizmu kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie
- poprawiają odporność immunologiczną
- regulują ciśnienie krwi
- zapobiegają powstawaniu zakrzepów
- są niezbędne w leczeniu i profilaktyce miażdżycy
- działają ochronnie na śluzówkę jelit
- skracają pasaż jelitowy zapobiegając zaparciom
- są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych
- pęcznieją w żołądku dając poczucie sytości- są idealne dla sportowców bo zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość- przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz poprawiają pamięć i koncentrację- kobiety kochają je za właściwości odchudzające, nawilżenie skóry i ochronę przed starzeniem
- są idealne dla sportowców bo zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość- przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz poprawiają pamięć i koncentrację- kobiety kochają je za właściwości odchudzające, nawilżenie skóry i ochronę przed starzeniem
- mają wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego, którego częścią są beta glukany - Siemię lniane:
- stymuluje apetyt i pomzwala na zrzucenie wagi
- łagodzi bóle brzucha
- bogaty w kwas tłuszczowy ALA, który ma silne działanie przeciwzapalne
- dzięki zawartym w nim kwasie ALA i ligniny, len może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka u ludzi
- zawarte w nim fitoestrogeny pomagają stabilizować poziom hormonów, zmniejszają objawy PMS i menopauzy, zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi i raka prostaty
- wspomagają zdrowe funkcjonowanie jelit
- rozpuszczone włókna lnu mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru - Pestki dyni:
- 100 g nasion dostarcza 54% dziennego zapotrzebowania na białko
- bogate w witaminę B
- pomagają w walce z depresją
- są źródłem L - tryptofanu (substancji poprawiającej samopoczucie)
- zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych
- jedzone codziennie na czczo, niszczą pasożyty, a nawet tasiemca - Migdały:
- sprawdzony sposób na zgagę i mdłości w ciąży
- zapobiegają napadom głodu w czasie odchudzania
- łagodzą stres i koją nerwy
- obniżają poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy
- obniżają poziom cukru we krwi, dzięki czemu zapobiegają cukrzycy
- bogate w witaminy B2 i E
- bogate w błonnik
- są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i pierwiastków mineralnych (zwłaszcza potasu)
- zapobiegają chorobom serca
- sprawdzają się w diecie wegetarian
- wspomagają prawidłowe krążenie krwi
- dzięki witaminie E utrudnia "złemu" cholesterolowi (LDL) zaleganie w ścianach naczyń
- mają niski indeks glikemiczny (IG = 15)
- zapobiegają zlepianiu się płytek, a tym samym powstawaniu zakrzepów
- są zalecane kobietom w ciąży, poniewasz są bogate w kwasy foliowe, które są niezbędne dla rozwoju dziecka
- zobojętniają kwasy żołądkowe, a tym samym łagodzą dokuczliwe uczucie pieczenia
- mimo, że zawierają sporo tłuszczu i są kaloryczne, sprzyjają odchudzaniu
- regulują metabolizm
- zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej
*) stosowane w nadmiarze mogą przyczynić się do nadwagi i zaparć!
- poprawiają pamięć i koncentrację
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz