piątek, 3 lipca 2015


Puszyste naleśniki "po amerykańsku"




Amerykanie zajadają masło orzechowe, które u nas dopiero zaczyna podbijać podniebienia konsumentów. Polecam osobom, które lubią połączenie słonego ze słodkim. :)

Składniki na naleśniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
Składniki na farsz:
  • dżem truskawkowy
  • 300 g obranych orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
*) Jeśli nie chcecie robić własnego masła orzechowego, w sklepach znajdziecie gotowe: z kawałkami orzechów lub gładkie. Ja uwielbiam te z kawałkami orzechów. ;)

Przygotowanie:

Mąkę miksujemy z mlekiem i połową szklanki wody. Dodajemy jajko, szczyptę soli i łyżkę oleju. Całość miksujemy. Na sam koniec dodajemy łyżkę oleju i szklankę wody. Całość szybko mieszamy trzepaczką (nie mikserem, żeby nie "uśmiercić" bąbelków!). Patelnię naleśnikową rozgrzewamy i smażymy na niej naleśniki. Układamy je na talerzu i zostawiamy na czas przygotowania masła orzechowego. Orzeszki obieramy i prażymy na suchej patelni ok. 5 minut (jeśli nie były obrane i uprażone) co jakiś czas mieszając. 250 g orzeszków wsypujemy do misy blendera i blendujemy ok. 3 minut (w czasie blendowania ściągamy łyżeczką orzechy ze ścianek blendera). Dodajemy olej, cukier i sól. Blendujemy kolejne 4 minuty aż do uzyskania kremowej konsystencji. Musimy pamiętać, aby ściągać masę ze ścianek blendera. Dodajemy pozostałe orzeszki i miksujemy jeszcze przez 1 minutę. Masło orzechowe przekładamy do słoiczka. Naleśniki smarujemy masłem orzechowym i dżemem truskawkowym. Składamy w trójkąciki i zajadamy. :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz