poniedziałek, 6 lipca 2015


Papryka faszerowana mięsem mielonym




Wczoraj na zakupach upolowaliśmy z tatą ładne papryki. Tatko napomknął, że ma wielką ochotę na faszerowaną paprykę, więc jak wrócił dziś z pracy to czekała na niego papryka faszerowana mięsem mielonym. :D

Składniki (obiad dla 4 osób):

  • 4 duże papryki
  • 0,6 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 woreczek ryżu (100g)
  • 1 średnia cebula
  • 1 bułka
  • 2 - 3 pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 0,5 pęczka kopru
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 płaskiej łyżki "ziarenek smaku" (np. "Vegeta")
  • olej
Składniki na sos:

  • 2 szklanki wody z pieczenia papryk (z zieleniną i pomidorami)
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (u mnie "Łowicz")
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 duża łyżka masła (u mnie 82%)
  • pieprz (ja użyłam pieprzu mielonego w młynku)
  • szczypta czosnku granulowanego
Przygotowanie:

Papryki myjemy, odkrajamy im "kapelusze", wyjmujemy ogonki i czyścimy z pestek. Bułkę namaczamy w wodzie. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy po ugotowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy aż się zeszkli. Do miski wkładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą bułkę i wystudzony ryż. Dodajemy cebulę, sól, pieprz i mieszamy wszystko. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. Wkładamy papryki do naczynia żaroodpornego, nakładamy im "kapelusze" i zalewamy gorącą wodą na wysokość ok. 1cm poniżej nacięć. Pomidory myjemy, kroimy i wkładamy do naczynia. Wszystko posypujemy umytymi i posiekanym ziołami. Do wody wsypujemy ziarenka smaku i przykrywamy naczynie. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 160 st. C. Jak papryki się ugotują, przygotowujemy sos. Do garnka wrzucamy pomidory z puszki i zalewamy je wodą z pieczenia papryk. Na maśle przesmażamy koncentrat i dodajemy do pomidorów. Mąkę mieszamy ze śmietaną i z wodą. Dodajemy trochę sosu i mieszamy, żeby zahartować śmietankę. Masę wlewamy do sosu cały czas mieszając. Sos blendujemy blenderem, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą czosnku granulowanego. Papryki przekładamy na talerze i polewamy sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz