Ucierane ciasto jogurtowe z nektarynkami
Tata dziś na noc do pracy, więc postanowiłam mu umilić pracę ucieranym ciastem jogurtowym z nektarynkami. :) Ciasto smakuje, bo w chwilę po upieczeniu zostało mniej niż pół blachy... :P
Składniki:
- 280 g jogurtu naturalnego (ja użyłam jogurtu typu greckiego)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- niepełna szklanka oleju
- 3 nektarynki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jogurt ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, dalej ucierając. Dodajemy olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jogurtowej po łyżce. Miksujemy na najniższych obrotach. Nektarynki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy je w grubą kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykładam tylko spód). Pieczemy ok. 50 minut w 200 st. C. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz