środa, 15 lipca 2015


Ucierane ciasto jogurtowe z nektarynkami





Tata dziś na noc do pracy, więc postanowiłam mu umilić pracę ucieranym ciastem jogurtowym z nektarynkami. :) Ciasto smakuje, bo w chwilę po upieczeniu zostało mniej niż pół blachy... :P

Składniki:
  • 280 g jogurtu naturalnego (ja użyłam jogurtu typu greckiego)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • niepełna szklanka oleju
  • 3 nektarynki
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Jogurt ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, dalej ucierając. Dodajemy olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jogurtowej po łyżce. Miksujemy na najniższych obrotach. Nektarynki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy je w grubą kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykładam tylko spód). Pieczemy ok. 50 minut w 200 st. C. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz