środa, 1 lipca 2015


Owijane boczkiem polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem na kremowym sosie



Chciałam się z Wami podzielić moim kolejnym eksperymentem kulinarnym. Polędwiczki podałam z puree ziemniaczanym i fasolką szparagową z bułką tartą :)

Składniki (obiad dla 4 osób):
  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe
  • 300 g boczku parzonego w plastrach
  • przyprawa do wieprzowiny
  • ok. 250 - 300 g siekanego szpinaku
  • 1 łyżka masła 
  • 100 g serka topionego gouda
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ja użyłam pomidorów firmy "Baresa")
  • 3/4 szklanki tartego sera żółtego
  • 200 g śmietanki 30%
  • pieprz (ja użyłam świeżo mielonego kolorowego pieprzu)
  • sól
  • olej
Przygotowanie:

Mięso myjemy i czyścimy z błon. Każdą polędwiczkę przekrajamy po środku na pół. W każdej z nich robimy nacięcie w środku, żeby powstał otwór, który będziemy nadziewać farszem. Każdy kawałek obtaczamy w przyprawie do wieprzowiny. Pomidory kroimy drobno i przekładamy do miseczki. Na patelni rozpuszczamy masło, wykładamy szpinak i smażymy jakiś czas (jeśli szpinak jest mrożony, możemy go z powodzeniem rozmrozić na patelni). Jak szpinak odparuje, dodajemy czosnek i serek topiony. Doprawiamy szpinak do smaku solą i pieprzem, łyżkę szpinaku odkładamy do osobnej miseczki, studzimy i szpinak z patelni przekładamy do posiekanych pomidorów. Do farszu dodajemy tarty ser i mieszamy. Polędwiczki nadziewamy farszem i zawijamy w plastry boczku. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju (ok. 2 - 3 łyżek) ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na patelnię wlewamy śmietankę i redukujemy ją na małym ogniu. Polędwiczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez ok. 20 - 25 minut. Do śmietanki dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy do wieprzowiny, 1 łyżkę szpinaku i gotujemy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos nakładamy na talerze i układamy na nim pokrojone polędwiczki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz