Owijane boczkiem polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem na kremowym sosie
Chciałam się z Wami podzielić moim kolejnym eksperymentem kulinarnym. Polędwiczki podałam z puree ziemniaczanym i fasolką szparagową z bułką tartą :)
Składniki (obiad dla 4 osób):
- 2 średnie polędwiczki wieprzowe
- 300 g boczku parzonego w plastrach
- przyprawa do wieprzowiny
- ok. 250 - 300 g siekanego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 100 g serka topionego gouda
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ja użyłam pomidorów firmy "Baresa")
- 3/4 szklanki tartego sera żółtego
- 200 g śmietanki 30%
- pieprz (ja użyłam świeżo mielonego kolorowego pieprzu)
- sól
- olej
Przygotowanie:
Mięso myjemy i czyścimy z błon. Każdą polędwiczkę przekrajamy po środku na pół. W każdej z nich robimy nacięcie w środku, żeby powstał otwór, który będziemy nadziewać farszem. Każdy kawałek obtaczamy w przyprawie do wieprzowiny. Pomidory kroimy drobno i przekładamy do miseczki. Na patelni rozpuszczamy masło, wykładamy szpinak i smażymy jakiś czas (jeśli szpinak jest mrożony, możemy go z powodzeniem rozmrozić na patelni). Jak szpinak odparuje, dodajemy czosnek i serek topiony. Doprawiamy szpinak do smaku solą i pieprzem, łyżkę szpinaku odkładamy do osobnej miseczki, studzimy i szpinak z patelni przekładamy do posiekanych pomidorów. Do farszu dodajemy tarty ser i mieszamy. Polędwiczki nadziewamy farszem i zawijamy w plastry boczku. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju (ok. 2 - 3 łyżek) ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na patelnię wlewamy śmietankę i redukujemy ją na małym ogniu. Polędwiczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez ok. 20 - 25 minut. Do śmietanki dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy do wieprzowiny, 1 łyżkę szpinaku i gotujemy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos nakładamy na talerze i układamy na nim pokrojone polędwiczki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz