Pałki kurczaka z cząbrem i pieczonymi ziemniakami
Znacie cząber? Cząber jest bardzo aromatyczną przyprawą, która była znana Europejczykom jako najsilniejsza dostępna przyprawa dopóki nie poznano egzotycznych przypraw zza oceanu. Co więcej, letni cząber uchodził za afrodyzjak, za co ceniono go jeszcze bardziej. Ja poznałam cząber podczas moich wypraw do Małopolski i na Śląsk. Udało mi się kupić sadzonkę i od 2 lat cieszę się jego pięknym zapachem i wyjątkowym smakiem. ;)
Składniki (obiad dla 4 osób):
- 8 pałek kurczaka
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowo - grzybowego (ja użyłam sosu "Tao - Tao")
- 5 - 6 gałązek cząbru
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 10 - 12 małych ziemniaczków
- 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- masło
- koper
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy z niewyskubanych piórek i przekładamy do miski. Zalewamy olejem i sosem sojowo - grzybowym, posypujemy przyprawą do kurczaka i nacieramy mięso. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy go natką pietruszki i układamy na nim umyte gałązki cząbru. Cebulę kroimy w piórka i układamy na ziołach. Ząbki czosnku obieramy, miażdżymy i wkładamy do naczynia. Ziemniaczki kroimy na pół lub na ćwiartki i podgotowujemy w nieosolonej wodzie z łyżką masła. Jak ziemniaki się podgotują, odcedzamy je i osuszamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do ziemniaków i koprem. Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez ok 50 -55 minut w 160 st. C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz