sobota, 4 lipca 2015


Jabłecznik z bezą i kruszonką




W sobotę do kawy nie może zabraknąć ciasta. My mamy jabłecznik. Skusicie się? :)

Składniki na spód:
  • 1 szklanka krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 180 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
Składniki na masę jabłkową:
  • 2 słoiki jabłek na szarlotkę (ja użyłam jabłek, które wekowałyśmy z mamą w zeszłym roku)
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego "Słodka chwila"
  • przyprawa do szarlotki (opcjonalnie, jeśli jabłka nie były przyprawiane lub jak wolimy doprawić) ;)
Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 - 3 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąki na spód przesiewamy i dodajemy do nich posiekane masło, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i sól. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, którą zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki. Składniki na kruszonę rozcieramy w palcach, tak aby powstał "mokry piasek". Miseczkę przykrywamy folią i wsadzamy do zamrażalnika na czas dalszych przygotowań. Jabłka przekładamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy kisiel i przyprawy. Przygotowujemy bezę. Białka miksujemy, dodajemy do nich stopniowo cukier i ubijamy na sztywną pianę. Jak uzyskamy pianę, ubijamy jeszcze 5 minut, żeby piana stała się gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Blaszkę 25x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia lub wysypujemy bułką tartą. Ciasto wykładamy na blaszkę i wyklejamy spód. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka i masę na bezę. Masę bezową posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze 30 minut w 200 st. C żeby kruszonka się zarumieniła. Zmniejszamy temperaturę do 60 st. C i pieczemy jeszcze 10 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz