wtorek, 14 lipca 2015


Krokiety z parówką i serami




Moje pierwsze krokiety z parówką i serem. Inspirowane wczorajszą pogawędką o smaczkach "nie ma jak u mamy". :) Trochę pozmieniałam i zrobiłam po swojemu, ale wyszły mega smaczne z mnóstwem ciągnącego się sera! Świetnie smakują z sosem pieczarkowym! Zabrakło mi tylko odrobiny żurawiny, ale zaopatrzę się w nią następnym razem. :D Z przepisu wychodzi ok. 8 - 10 krokietów.

Składniki na naleśniki:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 1/3 szklanki oleju
Składniki na farsz:
  • 2 opakowania parówek (ja użyłam parówek z szynki 93% "Sokołów")
  • 300 g tartego żółtego sera (u mnie Gouda)
  • 200 g sera Petit Munster
  • 10 plastrów żółtego sera (u mnie Salami z ziołami)
  • 10 łyżek ketchupu (ja użyłam ketchup "Heinz" łagodny)
Dodatkowo:
  • 2 jajka do obtaczania
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli i 1 szklankę wody gazowanej. Wszystko mieszamy trzepaczką. Dodajemy drugą szklankę wody i połowę oleju. Mieszamy szybko, żeby ciasto nie zdążyło się wygazować. Rozgrzewamy suchą patelnię naleśnikową, do ciasta dodajemy resztę oleju i energicznie mieszamy trzepaczką. Smażymy naleśniki i układamy je na talerzu do przestygnięcia. Parówki kroimy w plastry. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę ketchupu. Na środku układamy plaster sera żółtego, plaster sera Petit Munster i posypujemy całość tartym serem. Krokiety zawijamy "na kopertę". Jajka wybijamy do miseczki, solimy, pieprzymy i roztrzepujemy. Do drugiej miseczki wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy w jajku i bułce i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy ze wszystkich stron aż się dobrze zarumienią. *Możemy  po podsmażeniu przełożyć je do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem w 200 st. C ok. 10 - 15 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz