Ciasto drożdżowe z malinami, migdałową kruszonką i lukrem
Ośmielona ostatnim sukcesem, postanowiłam znów zmierzyć się z drożdżami. W efekcie powstał placek drożdżowy z malinami, migdałową kruszonką i lukrem. :)
Składniki na ciasto:
- 60 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru (tu użyłam zwykłego cukru)
- ok. 250 ml letniego mleka
- 120 g cukru (ja użyłam drobnego cukru do wypieków)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g roztopionego masła (82%)
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 500 g mąki pszennej
- ok. 15 - 20 malin
- 1 duża łyżka rozpuszczonego masła
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 50 g cukru (tu użyłam zwykłego cukru)
- 60 g zimnego masła
- 1 szczypta soli
- 5 - 6 łyżek migdałów w płatkach lub kruszonych migdałów
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- kilka kropli soku z cytryny
- 2 - 3 krople aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Do wysokiego słoika wkruszamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżeczkami cukru i zalewamy 100 ml letniego mleka. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. W rondelku podgrzewamy pozostałe mleko i rozpuszczamy w nim masło. Cukier, cukier wanilinowy, mąkę, sól i jajko mieszamy w misce. Wlewamy powoli wystudzone mleko z masłem i cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy drożdże, mieszamy drewnianą łyżką i po chwili wyrabiamy ciasto ręką. Jak ciasto się mocno klei, podsypujemy delikatnie mąką. Po wyrobieniu, miseczkę przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy na 1 - 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotowujemy foremkę 20x30 cm - smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki, smarujemy wierzch ciasta rozpuszczonym masłem i ponownie przykrywamy ściereczką. Zostawiamy ciasto na ok. 1 godzinę. Maliny myjemy i sprawdzamy czy nie są robaczywe. Owoce układamy na wierzchu ciasta. Mąkę, cukier i masło na kruszonkę rozcieramy palcami. Dodajemy migdały, lekko je kruszymy palcami i zagniatamy z pozostałymi składnikami. Posypujemy ciasto kruszonką. Pieczemy ok. 30 - 40 minut w 200 st. C (funkcja góra - dół). Jak ciasto wystygnie, mieszamy ze sobą składniki na lukier i polewamy nimi ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz