środa, 13 maja 2015


Domowy rosół



Rosół jest jedną z najbardziej popularnych zup w Polsce. Jedni wolą rosoły drobiowe, inni wołowe, a ja jestem fanką rosołu mieszanego. Chciałabym się podzielić z Wami moim niezawodnym przepisem na domowy rosół, który podaję albo z makaronem albo z gotowanymi w kawałkach ziemniakami.

Składniki:
  • 100 - 140g żeberek wieprzowych
  • 1- 2 uda z kurczaka
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 szyjka indyka
  • 100 g szpondra wołowego
  • 4 duże marchewki
  • 1/4 średniego selera
  • 1 - 2 pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1- 2 ząbeki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 - 3 ziarna pieprzu czarnego
  • ok. 1,5 - 2 l wody
  • 1/2 opakowania makaronu (u mnie "Lubella" nitki cięte nr 2)
  • sól
  • pieprz
  • 2 krople "Maggi" (*opcjonalnie)
Przygotowanie:

Jeśli mięso jest zamarznięte, musimy je najpierw rozmrozić, bo rosół stanie się mętny. Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Warzywa (marchew, seler, pietrzuszkę) obieramy, kroimy i wkładamy do garnka. Dodajemy obrany czosnek. Cebulę obieramy z łupinki, przekrajamy na pół (jeśli macie kuchenki gazowe, można opalić ją lekko nad palnikiem, co doda dodatkowego aromatu zupie) i dodajemy do zupy. Dodajemy liście, ziele i pieprz. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż mięso zmiękknie. Po tym czasie przyprawiamy solą i pieprzem (*jak ktoś lubi, można dodać 2 krople "Maggi"). Gotujemy jeszcze przez chwilę. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Nakładamy do miseczek, zalewamy rosołem i posypujemy umytą i posiekaną natką pietruszki.

***) Mięso z rosołu możemy obrać i wraz z częścią warzyw, cebulą i czosnkiem zmielić na farsz do pierogów/pyz/kartaczy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz