Domowy rosół
Rosół jest jedną z najbardziej popularnych zup w Polsce. Jedni wolą rosoły drobiowe, inni wołowe, a ja jestem fanką rosołu mieszanego. Chciałabym się podzielić z Wami moim niezawodnym przepisem na domowy rosół, który podaję albo z makaronem albo z gotowanymi w kawałkach ziemniakami.
Składniki:
- 100 - 140g żeberek wieprzowych
- 1- 2 uda z kurczaka
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 1 szyjka indyka
- 100 g szpondra wołowego
- 4 duże marchewki
- 1/4 średniego selera
- 1 - 2 pietruszki
- 1 średnia cebula
- 1- 2 ząbeki czosnku
- natka pietruszki
- 2 - 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 - 3 ziarna pieprzu czarnego
- ok. 1,5 - 2 l wody
- 1/2 opakowania makaronu (u mnie "Lubella" nitki cięte nr 2)
- sól
- pieprz
- 2 krople "Maggi" (*opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jeśli mięso jest zamarznięte, musimy je najpierw rozmrozić, bo rosół stanie się mętny. Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Warzywa (marchew, seler, pietrzuszkę) obieramy, kroimy i wkładamy do garnka. Dodajemy obrany czosnek. Cebulę obieramy z łupinki, przekrajamy na pół (jeśli macie kuchenki gazowe, można opalić ją lekko nad palnikiem, co doda dodatkowego aromatu zupie) i dodajemy do zupy. Dodajemy liście, ziele i pieprz. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż mięso zmiękknie. Po tym czasie przyprawiamy solą i pieprzem (*jak ktoś lubi, można dodać 2 krople "Maggi"). Gotujemy jeszcze przez chwilę. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Nakładamy do miseczek, zalewamy rosołem i posypujemy umytą i posiekaną natką pietruszki.
***) Mięso z rosołu możemy obrać i wraz z częścią warzyw, cebulą i czosnkiem zmielić na farsz do pierogów/pyz/kartaczy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz