piątek, 29 maja 2015


Schab z papryką




Ostatnio naszła mnie ochota na schab. Postanowiłam nie robić standardowych schabowych, ale udusić go z papryką. :) Niebo w gębie!

Składniki (obiad dla 4 osób):
  • 8 plastrów schabu
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 - 3 pomidory
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka kopru
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • papryka słodka granulowana
  • olej do smażenia
Przepis:

Schab myjemy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy go solą i pieprzem i smażymy na małej ilości oleju. Obsmażone plastry przekładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Paprykę myjemy, kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa. Pomidory nacinamy na krzyż z obu stron, wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Jak skórka zacznie odchodzić, spłukujemy zimną wodą i obieramy je, kroimy w kostkę do przekładamy do garnka. Pietruszkę i koper myjemy, siekamy i dodajemy do mięsa. Zalewamy wodą tak, żeby zakryć mięso. Gotujemy ok. 15 - 20 minut pod przykryciem. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz