Sakiewki ziemniaczane na grilla
Sakiewki ziemniaczane to smaczny dodatek do mięska z grilla. Nie mam zdjęć "gotowych" sakiewek, bo zawsze znikają, zanim uda mi się zrobić zdjęcie. ;)
***) Edit: Mam zdjęcia gotowych sakiewek, ale w wersji wegetariańskiej. :)
Składniki na 1 sakiewkę:
- 2 - 3 plastry boczku
- 2 duże ziemniaki
- 2 - 3 plastry cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 3 plastry kiełbasy
- 3 - 4 plastry papryki
- 1 - 2 szczypty posiekanego szczypioru
- 2 trójkąciki ulubionego serka topionego (zamiast trójkącików, możemy pokroić w plastry kostkę serka topionego)
- 1 - 2 pieczarki
- 1 łyżeczka masła
- 1 szczypta tartego sera żółtego
- 1 szczypta tartej mozarelli
- przyprawy: przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz świeżo mielony, czosnek granulowany, papryka słodka i ewentualnie młynki: zioła prowansalskie i zioła włoskie
- olej do smażenia
- aluminiowa folia spożywcza
Przygotowanie:
Przygotowujemy kwadraty ze sreberka. Boczek kroimy w plastry i układamy na środku folii. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry. Przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i solimy 2 szczyptami soli. Gotujemy je, aż będą półtwarde. Na boczku układamy odcedzone ziemniaczki. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Na nich układamy plastry pomidora, cebulę, czosnek, kiełbasę, paprykę, masło i serki topione. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i lekko przesmażamy na małej ilości oleju. Doprawiamy je solą i pieprzem i dodajemy do sakiewek. Posypujemy papryką słodką, szczyptą czosnku granulowanego, świeżo mielonym pieprzem i przyprawami z młynków. Posypujemy szczypiorem i serami. Sreberka zamykamy w sakiewki i układamy je na grillu. Pieczemy aż ser się rozpuści. :)
Smacznego!
Wygląda to fantastycznie, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak to się układa.. chyba muszę wpaść na korepetycje ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam! ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń