środa, 3 czerwca 2015


Sakiewki ziemniaczane na grilla





Sakiewki ziemniaczane to smaczny dodatek do mięska z grilla. Nie mam zdjęć "gotowych" sakiewek, bo zawsze znikają, zanim uda mi się zrobić zdjęcie. ;)

***) Edit: Mam zdjęcia gotowych sakiewek, ale w wersji wegetariańskiej. :)



Składniki na 1 sakiewkę:
  • 2 - 3 plastry boczku
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 - 3 plastry cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 plastry kiełbasy
  • 3 - 4 plastry papryki
  • 1 - 2 szczypty posiekanego szczypioru
  • 2 trójkąciki ulubionego serka topionego (zamiast trójkącików, możemy pokroić w plastry kostkę serka topionego)
  • 1 - 2 pieczarki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szczypta tartego sera żółtego
  • 1 szczypta tartej mozarelli
  • przyprawy: przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz świeżo mielony, czosnek granulowany, papryka słodka i ewentualnie młynki: zioła prowansalskie i zioła włoskie
  • olej do smażenia
  • aluminiowa folia spożywcza

Przygotowanie:

Przygotowujemy kwadraty ze sreberka. Boczek kroimy w plastry i układamy na środku folii. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry. Przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i solimy 2 szczyptami soli. Gotujemy je, aż będą półtwarde. Na boczku układamy odcedzone ziemniaczki. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Na nich układamy plastry pomidora, cebulę, czosnek, kiełbasę, paprykę, masło i serki topione. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i lekko przesmażamy na małej ilości oleju. Doprawiamy je solą i pieprzem i dodajemy do sakiewek. Posypujemy papryką słodką, szczyptą czosnku granulowanego, świeżo mielonym pieprzem i przyprawami z młynków. Posypujemy szczypiorem i serami. Sreberka zamykamy w sakiewki i układamy je na grillu. Pieczemy aż ser się rozpuści. :)

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda to fantastycznie, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak to się układa.. chyba muszę wpaść na korepetycje ;)

    OdpowiedzUsuń