czwartek, 18 czerwca 2015


Babka waniliowo - cytrynowo - kakaowa




Po naprawie musiałam przetestować piekarnik. Piekarnik test zaliczył, a my dziś do kawy mamy babkę waniliowo - cyrynowo - kakaową. :)

Składniki:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (użyłam drobnego cukru do wypieków)
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie 3,2%)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki słodkiego kakao (użyłam "Nesquik")
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka chłodnej wody przegotowanej
  • płatki migdałowe do dekoracji (*można oczywiście użyć czegoś innego)
  • masło i mąka do blachy
Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i miksujemy. Cytrynę parzymy, ścieramy skórkę i dodajemy ją do ciasta. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Masło rozpuszczamy i smarujemy nim keksówkę. Blaszkę wysypujemy mąką i przekładamy do niej 3/4 ciasta. Do pozostałego ciasta dodajemy łyżkę wody i kakao. Ciasto miksujemy i przekładamy do blaszki na jasne ciasto. Wierzch posypujemy migdałami i pieczemy ok 45 - 50 minut w temp. 180 st. C. Gdy ciasto lekko się upiecze, rozcinamy je na środku na głębokość ok 1 cm. Czynność powtarzamy za kolejne 10 - 15 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się dobrze upiekło. 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz