Babka waniliowo - cytrynowo - kakaowa
Po naprawie musiałam przetestować piekarnik. Piekarnik test zaliczył, a my dziś do kawy mamy babkę waniliowo - cyrynowo - kakaową. :)
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru (użyłam drobnego cukru do wypieków)
- 1/2 szklanki mleka (u mnie 3,2%)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki słodkiego kakao (użyłam "Nesquik")
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka chłodnej wody przegotowanej
- płatki migdałowe do dekoracji (*można oczywiście użyć czegoś innego)
- masło i mąka do blachy
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i miksujemy. Cytrynę parzymy, ścieramy skórkę i dodajemy ją do ciasta. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Masło rozpuszczamy i smarujemy nim keksówkę. Blaszkę wysypujemy mąką i przekładamy do niej 3/4 ciasta. Do pozostałego ciasta dodajemy łyżkę wody i kakao. Ciasto miksujemy i przekładamy do blaszki na jasne ciasto. Wierzch posypujemy migdałami i pieczemy ok 45 - 50 minut w temp. 180 st. C. Gdy ciasto lekko się upiecze, rozcinamy je na środku na głębokość ok 1 cm. Czynność powtarzamy za kolejne 10 - 15 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się dobrze upiekło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz