sobota, 27 czerwca 2015


Nietypowy budyniowiec z niespodzianką




Budyniowiec z niespodzianką jest ciastem mojego autorstwa. Wymyśliłam je ostatnio na wizytę cioci i wujka. Na spodzie jest klasyczny biszkopt, a pod warstwą słodkiego budyniu ukrywa się odrobina kwaśnego musu jabłkowego. :)

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 500)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania formy
  • mąka do wysypania formy
Składniki na mus jabłkowy:
  • 2 szklanki ugotowanego musu jabłkowego
  • przyprawy korzenne do jabłecznika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa)
  • 1 - 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie kisielu do kubeczka instant o smaku cytrynowym (u mnie "Słodka chwila")
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 6 okrągłych biszkoptów
Składniki na masę budyniową:
  • 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego (u mnie "Dr. Oetker")
  • 1 duże opakowanie budyniu czekoladowego (u mnie "Dr. Oetker")
  • 1 l mleka
  • 1/3 kostki białej czekolady
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1/3 kostki masła lub margaryny do pieczenia (u mnie "Kasia" z masłem)
  • wiórki kokosowe do dekoracji 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. na fukcji góra - dół. Oddzielamy żółtka od białek (trzeba pamiętać, że w białkach nie może znaleźć się żółtko, bo masa może się nie ubić). Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem pudrem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut aż uzyskają kremowy kolor. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy białka do masy z żółtek i mieszamy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy 4 razy. Przesianą mąkę dodajemy po łyżce do masy jajecznej i miksujemy na najniższych obrotach. Rozpuszczamy masło i smarujemy nim tortownicę lub blachę 25 x 35cm. Wysypujemy formę mąką i przelewamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut do suchego patyczka i studzimy. Mus robimy z jabłek tartych na tarce na najdrobniejszych oczkach. 2 szklanki musu jabłkowego przekładamy do garnka, doprawiamy przyprawami korzennymi i cukrem (jeśli jabłka nie są słodkie). Mus zagotowujemy, dodajemy kisiel w proszku i żelatynę. Do masy wkruszamy biszkopty. Całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski odlewamy szklankę mleka i mieszamy z nim budynie. W garnku podgrzewamy resztę mleka i rozpuszczamy w nim czekoladę. Jak mleko się zagotuje, zmniejszamy ogień i wlewamy budyń. Dodajemy wiórki kokosowe i obie mąki. Mieszamy masę aż zgęstnieje. Dodajemy masło i mieszamy. Na wystudzonym biszkopcie rozsmarowujemy warstwę jabłek. Nakładamy na nie budyń i rozsmarowujemy go. Ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz