Pulpety z marchewką w sosie pomidorowym
Składniki na pulpety:
- 400 - 420 g mięsa mielonego (u mnie paczka mięsa "Potorscy")
- 1 bułka
- 1 jajko
- 1 duża marchewka
- sól
- pieprz
- mąka do obtaczania
Składniki na sos:
- 3 szklanki wody
- 1 łyżka ziarenek smaku (u mnie "Vegeta")
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (u mnie "Łowicz")
- 1/4 czerwonej papryki
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 5 - 6 łyżek mąki
- 5 - 6 łyżek śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 duża łyżka masła (u mnie 82%)
- 2 łyżki posiekanego kopru
- pieprz (ja użyłam pieprzu mielonego w młynku)
- szczypta czosnku granulowanego
- 4 - 6 szczypt ziół prowansalskich (u mnie młynek "Kotanyi")
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy mięso i jajko. Bułkę moczymy w wodzie aż nasiąknie, odciskamy porządnie, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy. W garnku wstawiamy 3 szklanki wody przyprawione ziarenkami smaku. Pulpeciki formujemy w kulki, obtaczamy w mące i wrzucamy do wody. Gotujemy przez chwilę i dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, paprykę bez pestek. Gotujemy ok. 5 - 7 minut i odławiamy pulpety na talerz. W miseczce rozrabiamy mąkę ze śmietaną i szczyptą soli, dolewając po chochelce sosu. Gotową masę wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Sos miksujemy przy pomocy blendera. Do gładkiego sosu wkładamy nasze pulpety, dodajemy masło, koper i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz