Śniadaniowe jajka w koszulkach
Gdy mam ochotę na jajka "na miękko", ale nie chce mi się obierać łupinek, robię sobie jajka w koszulkach. Zdrowe i pożywne śniadanie w połączeniu z rzodkiewką i szczypiorem w jogurcie naturalnym, pomidorami i grillowaną ciabatą - niebo w gębie!
Składniki na 1 porcję:
- 1 - 2 jajka
- 2 - 3 duże rzodkiewki
- 3 łyżki posiekanego szczypioru
- 1,5 łyżki jogurtu naturalnego (ja użyłam jogurtu naturalnego typu greckiego)
- 0,5 pomidora
- 2 kromki bułki ciabaty
- sól
- pieprz (ja użyłam młynka z kolorowym pieprzem)
- odrobina masła
- olej lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę. Z przezroczystej folii spożywczej odcinamy po kawałku i smarujemy go na środku odrobiną oleju lub oliwy z oliwek. Tak przygotowaną folię nakładamy na szklankę lub miseczkę (żeby posmarowana część była w środku szklanki. Na folię wbijamy jajko, solimy je i pieprzymi, po czym łączymy rogi folii, tworząc sakiewkę. Sakiewki wkładamy w gotującej się wody i gotujemy od 4 - 7 minut w zależności od tego jak bardzo płynne żółtko lubimy. (UWAGA! Jak ktoś gotuje na kuchence indukcyjnej, 5 minut wystarczy, żeby żółtko było lekko płynne, więc jak ktoś lubi miękkie jajko, można wyjąć już po 3 minutach.) Ciabatę kroimy, wkładamy do grilla elektrcznego (jeśli ktoś nie ma pod ręką takiego grilla, z powodzeniem może użyć tostera lub sandwicha) i pieczemy aż kromki się ładnie upieką. Rzodkiewki myjemy, kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy szczypior, jogurt, sól i pieprz i mieszamy. Pomidora kroimy w plastry i układamy na talerzu, oprószamy je solą i pieprzem. Jajka wykładamy na talerz. Przekładamy na talerz rzodkiewkę, pieczywo i całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Na gorących kromkach można ułożyć odrobinę masła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz