niedziela, 7 czerwca 2015


Chłodnik z botwiny




Na słoneczne dni najlepszą zupą jest chłodnik. U mnie w domu serwowany z młodymi ziemniakami w mundurkach i jajkiem sadzonym z płynnym żółtkiem. 

Składniki:
  • 1 pęczek botwiny
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 średni ogórek świeży
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżki octu
  • 400 g kefiru
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

Botwinę myjemy, siekamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy przez chwilę, aż się zaparzy. Przekładamy botwinę na sitko, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy do czystego garnka. Koper i szczypior myjemy, siekamy i dodajemy do botwiny. Rzodkiewkę myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Ogórka obieramy i tarkujemy na najgrubszych oczkach. Przekładamy go na drobne sitko, odciskamy, żeby pozbyć się wody i przekładamy do garnka. Warzywa zalewamy kefirem i jogurtem. Czosnek obieramy,  przeciskamy przez praskę i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zupę wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i jajkiem (albo smażonym albo gotowanym).

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz