Chłodnik z botwiny
Na słoneczne dni najlepszą zupą jest chłodnik. U mnie w domu serwowany z młodymi ziemniakami w mundurkach i jajkiem sadzonym z płynnym żółtkiem.
Składniki:
- 1 pęczek botwiny
- 1/2 pęczka kopru
- 1 pęczek szczypioru
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 średni ogórek świeży
- 2 ząbki czosnku
- 1 - 2 łyżki octu
- 400 g kefiru
- 400 g jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Botwinę myjemy, siekamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy przez chwilę, aż się zaparzy. Przekładamy botwinę na sitko, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy do czystego garnka. Koper i szczypior myjemy, siekamy i dodajemy do botwiny. Rzodkiewkę myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Ogórka obieramy i tarkujemy na najgrubszych oczkach. Przekładamy go na drobne sitko, odciskamy, żeby pozbyć się wody i przekładamy do garnka. Warzywa zalewamy kefirem i jogurtem. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zupę wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i jajkiem (albo smażonym albo gotowanym).
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz