Wiosenna sałatka z kurczakiem i dressingiem z oleju rzepakowego
Wiosna to idealna pora na przygotowywanie kolorowych sałatek bogatych w niezbędne nam do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko występowania różnych chorób przewlekłych i przyczynić się do obniżenia ryzyka zachorowania na niektóre choroby nowotworowe i choroby serca. Kiedy przygotowujemy takie sałatki, ważne jest również byśmy mieli na uwadze dressingi i sosy, które do nich podajemy. Dressingi na bazie oleju rzepakowego świetnie będą komponowały się z naszymi sałatkami, a dodatkowo wpłyną również pozytywnie na nasze zdrowie. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego nie tylko hamuje wchłanianie się cholesterolu, przez co obniża ryzyko występowania miażdżycy, niektórych chorób nowotworowych i zawału serca, ale również dzięki zawartej w nim witaminie E pomaga nam dłużej zachować młodość i witalność.
- 2 garści świeżego szpinaku baby
- 1 garść roszponki
- 1 garść rukoli
- 2 - 3 rzodkiewki
- 10 plastrów ogórka świeżego
- 1/2 pomidora
- 1/2 małej cebuli czerwonej
- 1/4 żółtej papryki
- 3 plastry sera camembert
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka pestek dyni prażonej
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- 1 garść orzechów włoskich
- 50 g piersi z kurczaka
- olej rzepakowy
- przyprawa do kurczaka
- curry
Składniki na dressing:
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 - 2 ząbki czosnku
- sok z 1/3 cytryny
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1/4 szklanki wody
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy ją do miseczki. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, curry i polewamy olejem rzepakowym. Mięso mieszamy, żeby obtoczyło się w marynacie i odstawiamy na czas przygotowywania sałatki. Wszystkie warzywa i sałaty myjemy. Na talerzu układamy liście szpinaku. Rzodkiewki kroimy na pół i w plasterki. Ogórka i pomidora kroimy w plastry.Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa układamy na liściach szpinaku. Plastry sera camembert kroimy na mniejsze kawałki i układamy na warzywach. Sałatkę posypujemy siemieniem lnianym, żurawiną i pestkami dyni. Na talerzu układamy roszponkę. Kurczaka smażymy na odrobinie oleju rzepakowego i odsączamy na ręczniku papierowym. Rozkładamy go na sałatce. Z rukoli formujemy kulkę i układamy na kurczaku. Na suchej patelni prażymy migdały i orzechy, którymi posypujemy sałatkę. Do słoiczka wlewamy olej rzepakowy, olej z pestek winogron, wodę i sok z cytryny. Dodajemy miód, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Słoiczek zakręcamy i energicznie mieszamy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę polewamy kilkoma łyżkami naszego dressingu. Pozostały sos zamykamy szczelnie w słoiku i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz