sobota, 14 maja 2016


Jajko w koszulce na szpinaku



Ostatnio w moim jedzeniu króluje świeży szpinak, w związku z tym podsuwam Wam kolejny pomysł na zdrowy i syty posiłek. ;)

Składniki (porcja dla 1 osoby):
  • 1 garść świeżego szpinaku baby
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 - 3 rzodkiewki
  • 3 - 4 plastry sera camembert z orzechami
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Przygotowujemy kwadratowy kawałek folii spożywczej. Smarujemy jej środek olejem lub oliwą i nakładamy ją na szklankę tak, żeby natłuszczona część folii znajdowała się w środku i tworzyła kieszonkę na jajko. Jajko wybijamy w folię, solimy i pieprzymy. Końce folii zawijamy tak, żeby utworzyć sakiewkę. Wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Szpinak myjemy i układamy na talerzu. Rzodkiewkę myjemy, kroimy i układamy na szpinaku. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę i posypujemy nią danie. Układamy plastry sera camembert i układamy na nich wyjęte z folii jajko. Na suchej patelni podprażamy orzechy i posypujemy nimi sałatkę.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz