sobota, 14 maja 2016


Ziemniaki faszerowane pikantnym mięsem mielonym




Lubicie warzywa nadziewane mięsem? Polecam młode ziemniaki faszerowane pikantnym mięsem mielonym. ;)

Składniki:
  • 4 duże ziemniaki (młode)
  • 1 łyżeczka masła
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • ajvar pikantny
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bułka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 garść tartej mozarelli
  • 1 garść tartego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • chilli (ja użyłam chilli w młynku)
  • 2 - 3 łyżki gęsiego smalcu
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wkładamy do garnka z osoloną wodą i łyżeczką masła. Gotujemy je aż zmiękną. Ziemniaki odlewamy i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy 4 - 5 łyżek ajvaru, jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Bułkę moczymy w wodzie. Jak zmięknie, odciskamy ją z wody i dodajemy do mięsa. Dodajemy cebulę z czosnkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i chilli i całość mieszamy. Formujemy mały kotlecik i smażymy go na próbę czy farsz jest wystarczająco doprawiony. W płytkim naczyniu żaroodpornym podgrzewamy smalec. Wydrążamy środki ziemniakom i układamy je w naczyniu. Z mięsa formujemy kule i nakładamy je w wydrązone ziemniaki. Mięso smarujemy z wierzchu ajvarem i posypujemy połową mieszanki serów. Możemy jeszcze posypać mielonym chilli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy godzinę w 180 st. C. Po tym czasie zdejmujemy folię, sprawdzamy czy mięso się upiekło, posypujemy pozostałą częścią sera i zapiekamy aż ser się zezłoci.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz