Czarcie jadło z sosem pieczarkowym
Czarcie jadło z sosem pieczarkowym wymyśliła kiedyś moja mama, bo tata jest wielkim miłośnikiem placków ziemniaczanych. Danie jest trochę pracochłonne, ale smak wynagradza czas spędzony w kuchni. :)
Składniki na placki:
- 1,2 kg obranych ziemniaków (ja zrobiłam z młodych ziemniaków, więc były trochę wodniste, ale dałam radę :P)
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 szczypta czosnku granulowanego
- olej do smażenia
Składniki na farsz do placków:
- 420 g mięsa mielonego (u mnie firmy "Potorscy")
- 1 słoik 550 g sosu węgierskiego (u mnie "Dawtona" z pieczarkami)
- 1 szczypta czosnku granulowanego
- 2 szczypty pieprzy kajeńskiego
- 1 płaska łyżka cukru
- 3 płaskie łyżki mąki
- kilka obrotów młynka z ziołami włoskimi
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia
Składniki na sos pieczarkowy:
- 1 opakowanie pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju/oliwy
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka śmietany
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka siekanego kopru
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce na najdrobniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Cebulę obieramy i trzemy razem z ziemniakami. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, obie mąki i przyprawy. Masę mieszamy i na rozgrzanym oleju smażymy na próbę mały placek, żeby sprawdzić, czy ciasto jest odpowiednio doprawione. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub oliwy z oliwek, przekładamy mięso i smażymy. Jak mięso się usmaży, dodajemy sos węgierski, przyprawy, mąkę i mieszamy. Farsz dusimy aż zgęstnieje. Na patelni do smażenia placków ponownie rozgrzewamy olej i nakładamy duży placek ziemniaków. Kiedy placek usmaży się z jednej strony i przełożymy na drugą, na usmażoną stronę nakładamy farsz i zalewamy go kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Jak spód się usmaży, obracamy placek, żeby usmażyć nową warstwę. Powtarzamy czynność ze wszystkimi plackami i przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok 45 - 50 minut w 165 st. C na funkcji góra - dół w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Cebulę obieramy, kroimy i przesmażamy w garnku na oleju z masłem. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i dodajemy do cebuli, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy, aż pieczarki się zarumienią. Mąkę mieszamy ze śmietaną i wodą i dodajemy do pieczarek. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Dodajemy zieleninę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
*) Ilość mąki dodanej do ciasta na placki zależy od tego jak wodnista wyjdzie masa ziemniaczana i czy odciskamy ją (ja nie odciskałam).
*) Zamiast mięsa mielonego do farszu, czasem dodaję wcześniej zamarynowaną na ostro podwójną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i obsmażoną w pikantnych przyprawach.
*) Pikantność farszu dostosujcie do siebie. Ja nie robię bardzo pikantnego, ale jak ktoś lubi, może dodać więcej pieprzu kajeńskiego, czy innych pikantnych przypraw, bo jak sama nazwa potrawy wskazuje - ma być diabelsko ;).
*) Ilość mąki dodanej do ciasta na placki zależy od tego jak wodnista wyjdzie masa ziemniaczana i czy odciskamy ją (ja nie odciskałam).
*) Zamiast mięsa mielonego do farszu, czasem dodaję wcześniej zamarynowaną na ostro podwójną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i obsmażoną w pikantnych przyprawach.
*) Pikantność farszu dostosujcie do siebie. Ja nie robię bardzo pikantnego, ale jak ktoś lubi, może dodać więcej pieprzu kajeńskiego, czy innych pikantnych przypraw, bo jak sama nazwa potrawy wskazuje - ma być diabelsko ;).
*) Jeśli sos pieczarkowy będzie zbyt gęsty, możecie dodać więcej wody. Jeśli będzie dla was zbyt rzadki - dodajcie mąki. U mnie większym powodzeniem do czarciego jadła cieszy się gęsty sos pieczarkowy.
Smacznego! :)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz