Potrawka z indyka z pieczarkami
Ostatnio kupiłam sznycle z indyka, bo mnie kusiło, żeby zrobić kotlety smażone w panierce. Moje wyrzuty sumienia wzięły jednak górę i zdecydowałam się nie spuszczać na siebie kolejnej bomby kalorycznej. Zamiast kotletów zrobiłam potrawkę, która smakowała wszystkim domownikom. ;)
Składniki:
- ok. 300 g sznycli z indyka
- 1/2 opakowania pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duże jabłko
- 1 marchewka
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 1 łyżka oleju, masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- 3 listki laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- papryka czerwona granulowana
- woda
Przygotowanie:
Indyka myjemy i kroimy w kostkę. Jabłko i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Wyciskamy czosnek przez praskę i smażymy przez chwilę z cebulą. Dodajemy pieczarki, podsypujemy je solą i pieprzem do smaku i smażymy aż się zarumienią. Do garnka przekładamy indyka, jabłko i marchewkę. Posypujemy koprem i przekładamy pieczarki. Całość zalewamy wodą do połowy wysokości składników. Wrzucamy liście i ziarnka ziela. Dusimy pod przykryciem aż mięso się ugotuje a czastki jabłka rozpadną całkowicie. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku. Dusimy jeszcze 10 minut i możemy podawać.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz