wtorek, 12 maja 2015


Polędwiczki wieprzowe w sosie z czarnej porzeczki z tartymi kluskami ziemniaczanymi i smażonymi pieczarkami



Jedno z dań, do których chętnie wracam. Co prawda robienie kluseczek jest czasochłonne i pracochłonne, ale czego się nie robi jak rodzinka lubi... :)

Składniki:
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • ok. 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 słoik niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki (u mnie "Łowicz")
  • ok. 300 - 400 g średnich pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach (ja jestem leniuszkiem, więc zrobiłam to w maszynce) i odcedzamy wodę przez sitko lub gazę. Do tartych ziemniaków dodajemy mąki, jajko i po szczypcie soli i pieprzu. Całość zagniatamy na jednolitą masę. W garnku gotujemy osoloną wodę. Ciasto rolujemy w dłoniach na cienkie wałeczki, rwiemy i wrzucamy na wodę. Kluski gotujemy ok. 5 minut od chwili wypłynięcia i odcedzamy. Pieczarki myjemy, kroimy na 4 części, smażymy na oleju i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dżem przekładamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu aż stanie się płynny. Polędwiczki kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem i obsypujemy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy krótko, żeby nie stwardniały. Na talerz nakładamy kluski, pieczarki i mięso, które polewamy sosem. Kluski możemy posypać sikaną pietruszką. 

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz