Polędwiczki wieprzowe w sosie z czarnej porzeczki z tartymi kluskami ziemniaczanymi i smażonymi pieczarkami
Jedno z dań, do których chętnie wracam. Co prawda robienie kluseczek jest czasochłonne i pracochłonne, ale czego się nie robi jak rodzinka lubi... :)
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- ok. 500 g polędwiczki wieprzowej
- 1 słoik niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki (u mnie "Łowicz")
- ok. 300 - 400 g średnich pieczarek
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach (ja jestem leniuszkiem, więc zrobiłam to w maszynce) i odcedzamy wodę przez sitko lub gazę. Do tartych ziemniaków dodajemy mąki, jajko i po szczypcie soli i pieprzu. Całość zagniatamy na jednolitą masę. W garnku gotujemy osoloną wodę. Ciasto rolujemy w dłoniach na cienkie wałeczki, rwiemy i wrzucamy na wodę. Kluski gotujemy ok. 5 minut od chwili wypłynięcia i odcedzamy. Pieczarki myjemy, kroimy na 4 części, smażymy na oleju i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dżem przekładamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu aż stanie się płynny. Polędwiczki kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem i obsypujemy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy krótko, żeby nie stwardniały. Na talerz nakładamy kluski, pieczarki i mięso, które polewamy sosem. Kluski możemy posypać sikaną pietruszką.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz