Sezonowa przekąska owocowa
Sezon na truskawki, maliny i borówki się zaczął, więc jest to świetna pora na tego typu desery. Zdrowe, kolorowe i mega pyszne, podbiją serca i dużych i małych łasuchów. :)
Składniki na 1 porcję:
- 3 łyżki jogurtu (u mnie jogurt naturalny typu greckiego, ale z powodzeniem można użyć jogurtów owocowych - szczególnie polecam te typu greckiego, ponieważ ładnie utrzymują resztę deseru na wierzchu)
- 3 czubate łyżki granoli (u mnie różowa granola "Sante")
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka mielonego lnu
- 5 rodzynek
- 1 łyżka otrębów owsianych wysokobłonnikowych
- 3 maliny
- 2 duże truskawki
- 2 - 3 plastry kiwi
- 5 - 6 plastrów banana
- 5 - 6 borówek amerykańskich
- 4 - 5 winogron bez pestek
- 1 łyżeczka kruszonych migdałów
- 1/4 jabłka
Przepis:
Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Na dno miseczki wykładamy jogurt. Wsypujemy granolę, siemię lniane, len i otręby. Dokładamy rodzynki i borówki. Maliny i winogrona dzielimy na pół i układamy na ziarnach. Jabłko kroimy w kostkę, truskawki, kiwi i banana kroimy w plastry i przekładamy do miseczki. Owoce posypujemy migdałami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz