sobota, 23 maja 2015


Sezonowa przekąska owocowa




Sezon na truskawki, maliny i borówki się zaczął, więc jest to świetna pora na tego typu desery. Zdrowe, kolorowe i mega pyszne, podbiją serca i dużych i małych łasuchów. :)

Składniki na 1 porcję:
  • 3 łyżki jogurtu (u mnie jogurt naturalny typu greckiego, ale z powodzeniem można użyć jogurtów owocowych - szczególnie polecam te typu greckiego, ponieważ ładnie utrzymują resztę deseru na wierzchu)
  • 3 czubate łyżki granoli (u mnie różowa granola "Sante")
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 5 rodzynek
  • 1 łyżka otrębów owsianych wysokobłonnikowych
  • 3 maliny
  • 2 duże truskawki
  • 2 - 3 plastry kiwi
  • 5 - 6 plastrów banana
  • 5 - 6 borówek amerykańskich
  • 4 - 5 winogron bez pestek
  • 1 łyżeczka kruszonych migdałów
  • 1/4 jabłka
Przepis:

Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Na dno miseczki wykładamy jogurt. Wsypujemy granolę, siemię lniane, len i otręby. Dokładamy rodzynki i borówki. Maliny i winogrona dzielimy na pół i układamy na ziarnach. Jabłko kroimy w kostkę, truskawki, kiwi i banana kroimy w plastry i przekładamy do miseczki. Owoce posypujemy migdałami. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz