Naleśniki z mąki ryżowej z pieczarkami
Naleśniki ryżowe są podobno mniej kalorycznym zamiennikiem naleśników pszennych. Postanowiłam przetestować. Są bardzo smaczne, ale mają jeden minus - są lekko suche. Na szczęście nie jest to coś, czego nie da się "naprawić". Ja rozwiązałam ten problem za pomocą pomidorów w jogurcie. :)
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 2 jajka
- 100 ml chudego mleka
- 140 ml wody gazowanej (ale takiej porządnie nagazowanej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
Składniki na farsz:
- 1 opakowanie pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- sól
- pieprz
Składniki na sałatkę z pomidorów:
- 3 - 4 pomidory (u mnie pomidory rzymskie)
- 1 cebula
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przesmażamy na oleju lub oliwie z oliwek. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry i dodajemy do cebuli. Solimy, pieprzymy i smażymy aż pieczarki się zarumienią. Wszystkie suche składniki na naleśniki wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko i 100 ml wody. Całość mieszamy trzepaczką. Na sam koniec dodajemy pozostałe 40 ml wody i szybko mieszamy, żeby nie stracić pęcherzyków powietrza. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (ja smażyłam bez tłuszczu, ale jeśli wolicie, możecie usmażyć na oleju lub maśle). Na usmażone naleśniki nakładamy pieczarki, zawijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch możemy dać trochę pieczarek z farszu. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i zapiekamy w 200 st. C przez ok. 20 minut. Pomidory myjemy, kroimy w drobniejsze częstki i przekładamy do miski. Cebulę obieramy, siekamy drobno i dodajemy do pomidorów. Dodajemy jogurt, sól i pieprz i mieszamy. Podajemy z naleśnikami.
*) Naleśniki można posypać również tartym serem żółtym.
*) Do pieczarek można dodać 100 g serka topionego i rozpuścić go w trakcie smażenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz