niedziela, 17 maja 2015


Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów






Moją ulubioną zupą od zawsze jest zupa pomidorowa z ryżem. Nigdy mi się nie nudzi, więc gości u nas regularnie. ;)

Składniki:
  • 1,5 kg świeżych pomidorów (najlepiej takich miękkich, które nie nadają się już na kanapki)
  • 1/2 cebuli
  • żeberko
  • 2 udka kurze
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 l wody
  • 3 - 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 małego pora
  • 3 liście laurowe
  • 3 - 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 - 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • opcjonalnie 2 łyżki mąki
Przygotowanie:

Pomidory nacinamy na krzyż z góry i z dołu. Parzymy je, wkładamy pod zimną wodę, zdejmujemy skórkę i kroimy na cząstki. Na patelni rozpuszczamy masło, przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak cebula się zrumieni dodajemy pomidory i 1 łyżkę cukru i smażymy aż pomidory zaczną się rozpadać. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze części i wkładamy do garnka. Wkładamy żeberko, udka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pora. Bulion gotujemy aż mięso zmięknie. Po ugotowaniu bulionu, mięso i połowę marchwi wyciągamy na osobny talerzyk. Liście laurowe i ziele angielskie wyławiamy i wyrzucamy. Do bulionu przekładamy pomidory z patelni. Całość miksujemy przy pomocy blendera. Jak zupa będzie gładka, wkładamy odłożone mięso i marchew do garnka. Dodajemy natkę pietruszki, śmietanę (Opcjonalnie, jak lubimy gęstą pomidorówkę: śmietanę przekładamy do głębokiego talerza, dosypujemy 2 łyżki mąki, dodajemy trochę zimnej wody i ciepłej zupy. Mieszamy, dodając po trochu ciepłej zupy aż powstanie płynna masa. Przelewamy ją do garnka z zupą, cały czas mieszając. Gotujemy aż zupa zgęstnieje.) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. 

Zupę możemy podawać z ryżem, z makaronem lub z ziemniakami - wedle upodobania. :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz