Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Moją ulubioną zupą od zawsze jest zupa pomidorowa z ryżem. Nigdy mi się nie nudzi, więc gości u nas regularnie. ;)
Składniki:
- 1,5 kg świeżych pomidorów (najlepiej takich miękkich, które nie nadają się już na kanapki)
- 1/2 cebuli
- żeberko
- 2 udka kurze
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 l wody
- 3 - 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 małego pora
- 3 liście laurowe
- 3 - 4 ziarnka ziela angielskiego
- 1 - 2 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- cukier
- opcjonalnie 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Pomidory nacinamy na krzyż z góry i z dołu. Parzymy je, wkładamy pod zimną wodę, zdejmujemy skórkę i kroimy na cząstki. Na patelni rozpuszczamy masło, przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak cebula się zrumieni dodajemy pomidory i 1 łyżkę cukru i smażymy aż pomidory zaczną się rozpadać. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze części i wkładamy do garnka. Wkładamy żeberko, udka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pora. Bulion gotujemy aż mięso zmięknie. Po ugotowaniu bulionu, mięso i połowę marchwi wyciągamy na osobny talerzyk. Liście laurowe i ziele angielskie wyławiamy i wyrzucamy. Do bulionu przekładamy pomidory z patelni. Całość miksujemy przy pomocy blendera. Jak zupa będzie gładka, wkładamy odłożone mięso i marchew do garnka. Dodajemy natkę pietruszki, śmietanę (Opcjonalnie, jak lubimy gęstą pomidorówkę: śmietanę przekładamy do głębokiego talerza, dosypujemy 2 łyżki mąki, dodajemy trochę zimnej wody i ciepłej zupy. Mieszamy, dodając po trochu ciepłej zupy aż powstanie płynna masa. Przelewamy ją do garnka z zupą, cały czas mieszając. Gotujemy aż zupa zgęstnieje.) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Zupę możemy podawać z ryżem, z makaronem lub z ziemniakami - wedle upodobania. :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz