piątek, 15 maja 2015


Pizza na cienkim spodzie






Dla miłośników pizzy na cienkim spodzie mam przepis na sprawdzony spód i sos. Podam Wam również przykładową listę składników, ale wiadomo - możecie skomponować pizzę jaką lubicie. :)

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody (do 40 st. C, żeby nie sparzyć drożdży)
  • 25 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie 7 g drożdży instant)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli  

Składniki na sos:

  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru (jak sos będzie za kwaśny, można dodać więcej cukru)
  • 1 płaska łyżeczka bazylii
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

Składniki na wierzch pizzy:
  • 1 szklanka tartego żółtego sera
  • 1 szklanka startej mozarelli
  • 240 g cienko pokrojonych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 papryki czerwonej lub zielonej
  • 10 plastrów szynki (lub pojedynczy filet z piersi kurczaka)
  • (*przyprawa do kurczaka lub gyrosa, jeśli robimy z filetem)
  • (*olej do usmażenia piersi z kurczaka)
  • 1 - 2 pomidory

Przygotowanie:

Rozkruszamy drożdże na małe kawałki, wrzucamy je do wody i dodajemy cukier. Po upływie 1 - 2 min. pojawi się pianka. Do dużej plastikowej miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy oliwę z oliwek lub olej i wodę z drożdżami. Ciasto mieszamy łyżką do momentu aż składniki się połączą, następnie wyrabiamy dłońmi jeszcze przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy ją do miski, którą przykrywamy czystą ścierką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia. W czasie, gdy ciasto rośnie, możemy przygotować sos i składniki na wierzch. Koncentrat przekładamy do miseczki, wsypujemy wszystkie przyprawy, wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy oliwę z oliwek lub olej i mieszamy. Tak przygotowany sos odstawiamy na 5 - 10 minut, żeby smaki się dobrze przegryzły. Po przygotowaniu sosu, trzemy oba sery. Następnie myjemy pieczarki i kroimy je cienko. Cebulę obieramy i kroiy w piórka lub krążki. Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w kosteczkę. Wedlinę kroimy w kostkę. (*Jeśli robimy z filetem z kurczaka, pierś dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka lub gyrosa, podsmażamy na oleju i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym). Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkowujemy je i nadajemy kształt naszej pizzie (średnica ok. 30cm). Smarujemy wierzch sosem, posypujemy serami i układamy dodatki. Pieczemy w 220 st. C przez ok. 10 - 15 min. na środkowym poziomie, na funkcji góra - dół.

Smacznego! :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz