środa, 27 maja 2015


Zupa krem z zielonych szparagów



Jako, że posmakowały mi szparagi, chciałabym się z Wami podzielić moim kolejnym eksperymentem, Zrobiłam zupę krem z zielonych szparagów i nie mogę teraz się od niej oderwać... :D

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 2 kostki rosołowe
  • 1,5 l wody
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, pieprz kajeński
Przygotowanie: 

Szparagi myjemy dokładnie. Po umyciu zginamy je, żeby ułamać zdrewniałe końcówki. Kroimy w 3 cm plastry i przekładamy do garnka. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do szparagów. Warzywa zalewamy zimną wodą, wrzucamy kostki rosołowe i gotujemy pod przykrywką ok. 15 minut. Jak warzywa są miękkie, miksujemy zupę przy użyciu blendera. (*Jakby była za rzadka, można ugotować w niej jeszcze ziemniaka lub dwa i ponownie zmiksować :P ). Dodajemy szczyptę pieprzu kajeńskiego i odrobinę czosnku granulowanego. Solimy i pieprzymy do smaku. (Jak ktoś lubi, można zabielić jogurtem naturalnym).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz