niedziela, 24 maja 2015


Ciasto czekoladowe z Pepsi




Ciasto czekoladowe z Pepsi jest idealne dla miłośników baaaardzo czekoladowych ciast! Pomysł zaczęrpnęłam z bloga Ostrej na Słodko i przerobiłam go odrobinę. Polecam! :)

Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 260g mąki pszennej
  • 250g rozpuszczonego masła lub margaryny (polecam „Kasię” z masłem)
  • 300g cukru
  • 240ml Pepsi (najpierw) + 2 kieliszki Pepsi (na koniec)
  • 50ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (takie „od serca”)
  • 6 – 8 „porządnych” łyżek kakao deserowego
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 szczypty soli
Składniki na polewę jak na 1. zdjęciu:
  • 3  tabliczki czekolady mlecznej z ziarnami kakao (u mnie "Wedel")
  • 3 - 4 kieliszki mleka
Składniki na polewę jak na 2. zdjęciu:
  • 2 tabliczki białej czekolady (u mnie "Wedel")
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (u mnie "Wedel")
  • 2 - 4 kieliszków mleka
  • rodzynki lub orzeszki w czekoladzie
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C (funkcja piekarnika: góra – dół). Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka i dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy Pepsi (240ml) i na małych obrotach bardzo krótko mieszamy (jak będzie za długo to „zabijemy” bąbelki i ciasto nie będzie pulchne). W osobnej misce (!) mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowym, solą i kakaem. Po dokładnym wymieszaniu, składniki suche wsypujemy do mokrych. Miksujemy chwilę na najniższych obrotach. Dodajemy 2 kieliszki Pepsi i znów miksujemy chwilkę na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy/tortownicy. Pieczemy ok. 50 – 55 minut (najlepiej do suchego patyczka). Zostawiamy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Jak cisto jest już zimne, robimy polewę. 
Polewa 1.: Czekoladę łamieme i wkładamy do metalowej miseczki. Nagrzewamy wodę w garnku i stawiamy na nim miskę. Dodajemy mleko i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i stanie się lejąca. (Jakby czekolada była zbyt gęsta, możemy dodać jeszcze trochę mleka). Polewę wylewamy na ciasto.
Polewa 2.: W kąpieli wodnej (garnek z gotującą się wodą, a na nim metalowa miseczka z czekoladą, którą chcemy rozpuścić) rozpuszczamy połamaną na kawałki mleczną czekoladę i 2 kieliszki mleka. Mieszamy trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników. Polewamy ciasto i rozsmarowujemy. To samo robimy z mleczną czekoladą i 1 kieliszkiem mleka. Posypujemy ciasto rodzynkami lub orzeszkami w czekoladzie i polewamy mleczną czekoladą. Zostawiamy do zastygnięcia (albo i nie :] ).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz