Ciasto czekoladowe z Pepsi
Ciasto czekoladowe z Pepsi jest idealne dla miłośników baaaardzo czekoladowych ciast! Pomysł zaczęrpnęłam z bloga Ostrej na Słodko i przerobiłam go odrobinę. Polecam! :)
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 260g mąki pszennej
- 250g rozpuszczonego masła lub margaryny (polecam „Kasię” z masłem)
- 300g cukru
- 240ml Pepsi (najpierw) + 2 kieliszki Pepsi (na koniec)
- 50ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (takie „od serca”)
- 6 – 8 „porządnych” łyżek kakao deserowego
- 2 cukry wanilinowe
- 2 szczypty soli
Składniki na polewę jak na 1. zdjęciu:
- 3 tabliczki czekolady mlecznej z ziarnami kakao (u mnie "Wedel")
- 3 - 4 kieliszki mleka
Składniki na polewę jak na 2. zdjęciu:
- 2 tabliczki białej czekolady (u mnie "Wedel")
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (u mnie "Wedel")
- 2 - 4 kieliszków mleka
- rodzynki lub orzeszki w czekoladzie
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzewamy do 180 st. C (funkcja piekarnika: góra – dół). Do miski wlewamy
mleko, wbijamy jajka i dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. Miksujemy do połączenia
składników. Dodajemy Pepsi (240ml) i na małych obrotach bardzo krótko mieszamy
(jak będzie za długo to „zabijemy” bąbelki i ciasto nie będzie pulchne). W
osobnej misce (!) mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem
wanilinowym, solą i kakaem. Po dokładnym wymieszaniu, składniki suche wsypujemy
do mokrych. Miksujemy chwilę na najniższych obrotach. Dodajemy 2 kieliszki
Pepsi i znów miksujemy chwilkę na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do
natłuszczonej i wysypanej mąką formy/tortownicy. Pieczemy ok. 50 – 55 minut
(najlepiej do suchego patyczka). Zostawiamy w uchylonym piekarniku do całkowitego
wystudzenia. Jak cisto jest już zimne, robimy polewę.
Polewa 1.: Czekoladę łamieme i wkładamy do metalowej miseczki. Nagrzewamy wodę w garnku i stawiamy na nim miskę. Dodajemy mleko i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i stanie się lejąca. (Jakby czekolada była zbyt gęsta, możemy dodać jeszcze trochę mleka). Polewę wylewamy na ciasto.
Polewa 2.: W kąpieli wodnej (garnek
z gotującą się wodą, a na nim metalowa miseczka z czekoladą, którą chcemy
rozpuścić) rozpuszczamy połamaną na kawałki mleczną czekoladę i 2 kieliszki
mleka. Mieszamy trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i
połączenia składników. Polewamy ciasto i rozsmarowujemy. To samo robimy z
mleczną czekoladą i 1 kieliszkiem mleka. Posypujemy ciasto rodzynkami lub
orzeszkami w czekoladzie i polewamy mleczną czekoladą. Zostawiamy do
zastygnięcia (albo i nie :] ).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz