sobota, 23 maja 2015


Pulpety w sosie koperkowym






Pulpety w sosie koperkowym to kolejne szybkie i smaczne danie, które polecam, gdy chcemy zjeść coś na ciepło, a nie mamy czasu lub ochoty spędzić za dużo czasu w kuchni. 

Składniki (ok. 10 pulpetów):
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 pęczek kopru
  • woda
  • śmietana 18%
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
Przygotowanie:

Bułkę namaczamy w wodzie. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ją. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą z wody bułkę, sól, pieprz i odrobinę czosnku granulowanego. Zagniatamy masę i formujemy kuleczki. Wsypujemy trochę mąki do osobnej miseczki i obtaczamy w niej pulpety. Obtoczone w mące wkładamy do gotującej się wody. Koper myjemy, siekamy i dodajemy do pulpetów. Wodę solimy i pieprzymy. Gotujemy tak ok. 10 minut. Śmietanę rozrabiamy z mąką i wodą z pulpetów w proporcji 1:1:2 (1 łyżka mąki - 1 łyżka śmietany - 2 małe chochelki wody z pulpetów) i przelewamy do garnka z pulpetami, cały czas mieszając. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dorabiamy jeszcze mąki ze śmietaną. (U mnie wyszło z 4 - 5 łyżek mąki, bo miałam dużo wody). Sos doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz