Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety w sosie koperkowym to kolejne szybkie i smaczne danie, które polecam, gdy chcemy zjeść coś na ciepło, a nie mamy czasu lub ochoty spędzić za dużo czasu w kuchni.
Składniki (ok. 10 pulpetów):
- 500 g mięsa mielonego
- 1 bułka
- 1 jajko
- 1 pęczek kopru
- woda
- śmietana 18%
- mąka
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
Przygotowanie:
Bułkę namaczamy w wodzie. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ją. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą z wody bułkę, sól, pieprz i odrobinę czosnku granulowanego. Zagniatamy masę i formujemy kuleczki. Wsypujemy trochę mąki do osobnej miseczki i obtaczamy w niej pulpety. Obtoczone w mące wkładamy do gotującej się wody. Koper myjemy, siekamy i dodajemy do pulpetów. Wodę solimy i pieprzymy. Gotujemy tak ok. 10 minut. Śmietanę rozrabiamy z mąką i wodą z pulpetów w proporcji 1:1:2 (1 łyżka mąki - 1 łyżka śmietany - 2 małe chochelki wody z pulpetów) i przelewamy do garnka z pulpetami, cały czas mieszając. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dorabiamy jeszcze mąki ze śmietaną. (U mnie wyszło z 4 - 5 łyżek mąki, bo miałam dużo wody). Sos doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz