sobota, 9 maja 2015


Szparagi z papryką i boczkiem zapiekane z

 sosem beszamelowym






Jako że nigdy nie jadłam szparagów, postanowiłam przeprowadzić eksperyment. Poszukałam na różnych forach i blogach kulinarnych pomysłu na to, jak je przygotować. Niestety, nie znalazłam niczego, co by mi odpowiadało, więc zrobiłam po swojemu. 

Składniki:
  • duży pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 mała papryka żółta
  • 1/2 małej papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • ok. 200 g boczku wędzonego
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła (u mnie klarowane)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 duże opakowanie tartego sera żółtego
Przygotowanie:

Szparagi gotujemy na półtwardo w wodzie z 2 łyżeczkami soli i 2 łyżeczkami cukru. Odcedzamy na sitku i układamy w żaroodpornym naczyniu (ja użyłam formy do lasagne'i). Papryki kroimy w kosteczkę i posypujemy szparagi. Boczek kroimy w paski i przesmażamy na 1 łyżce masła. Jak się zarumieni, dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy aż się cebulka zeszkli. Przekładamy na szparagi i podlewamy je lekko tłuszczem ze smażenia. Całość posypujemy koperkiem. W rondelku zagotowujemy mleko z zielem angielskim i liściem laurowym. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąki i mieszamy, żeby mąka się nie zrumieniła. Wyciągamy z mleka liść laurowy i ziarenka ziela i dodajemy mleko do mąki z masłem. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy szparagi. Całość posypujemy tartym serem. Pieczemy ok. 15 - 20 minut w 200 st. C.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz