Jogurtowiec jagodowy
Jogurtowiec może i nie wygląda najpiękniej, ale jest smaczny. I to na górze, to nie jest spalenizna tylko dżem jagodowy. :P
Składniki:
- 3 jajka
- 180 g cukru drobnego do wypieków
- 150 - 200 g jogurtu jagodowego
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 płaskie łyżki dżemu jagodowego
*) opcjonalnie: garść umytych jagód
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem ok. 5 minut na najwyższych obrotach na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy jogurt. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy masło i miksujemy jeszcze przez krótką chwilę. (Jeśli dodajemy jagody, obtaczamy je lekko w mące, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.) Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto. Na wierzchu rozprowadzamy dżem i robimy widelcem wzorki. Należy pamiętać, żeby nie mieszać ciasta z dżemem zbyt intensywnie. Pieczemy 50 - 60 minut w 170 st. C. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz