Tarta z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Tata kupił mi uroczy szpinak mrożony w kształcie serduszek, więc postanowiłam jakoś go wykorzystać. ;) Padło na tartę z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. :)
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Składniki na farsz:
- 150 g szpinaku (u mnie mrożony szpinak "Frosta" <3)
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (u mnie firmy "Baresa")
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 - 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
Składniki na sos:
- 2 jajka
- 100 ml śmietanki 12%
- 3 - 4 łyżki tartego żółtego sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło i jajka. Stopniowo dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Jeśli ciasto jest klejące i rzadkie, podsypujemy jeszcze mąką (jeśli wyszło nam zbyt twarde, dodajemy troszkę ciepłego mleka). Wyrabiamy ciasto, żeby było elastyczne, formujemy kulę i wkładamy ją do miski. Miskę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez chwilę. Dodajemy mrożony szpinak i smażymy. Jak szpinak się rozmrozi, zsuwamy go do połowy patelni. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Na patelnię, na której jest szpinak, wlewamy olej ze słoiczka z pomidorami suszonymi. Wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem (ja użyłam świeżo mielonej soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu) i smażymy. Jak pierś się usmaży, mieszamy ze szpinakiem. Smażymy jeszcze 2 minuty i odstawiamy patelnię. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do farszu i mieszamy. Wyciągamy z lodówki ciasto i wyklejamy nim formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Jajka mieszamy ze śmietanką i tartym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyładamy farsz. Całość zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 30 minut.
Smacznego!
Smacznego!
Dzisiaj czas na tartę... oczywiście trochę zmienioną, bo nie byłabym sobą :D jak się upiecze to postaram się zrobić zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuń