poniedziałek, 6 lipca 2015


Tarta z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami





Tata kupił mi uroczy szpinak mrożony w kształcie serduszek, więc postanowiłam jakoś go wykorzystać. ;) Padło na tartę z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. :)

Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
Składniki na farsz:
  • 150 g szpinaku (u mnie mrożony szpinak "Frosta" <3)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (u mnie firmy "Baresa")
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 - 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
Składniki na sos:
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 3 - 4 łyżki tartego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło i jajka. Stopniowo dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Jeśli ciasto jest klejące i rzadkie, podsypujemy jeszcze mąką (jeśli wyszło nam zbyt twarde, dodajemy troszkę ciepłego mleka). Wyrabiamy ciasto, żeby było elastyczne, formujemy kulę i wkładamy ją do miski. Miskę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez chwilę. Dodajemy mrożony szpinak i smażymy. Jak szpinak się rozmrozi, zsuwamy go do połowy patelni. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Na patelnię, na której jest szpinak, wlewamy olej ze słoiczka z pomidorami suszonymi. Wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem (ja użyłam świeżo mielonej soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu) i smażymy. Jak pierś się usmaży, mieszamy ze szpinakiem. Smażymy jeszcze 2 minuty i odstawiamy patelnię. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do farszu i mieszamy. Wyciągamy z lodówki ciasto i wyklejamy nim formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Jajka mieszamy ze śmietanką i tartym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyładamy farsz. Całość zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 30 minut.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dzisiaj czas na tartę... oczywiście trochę zmienioną, bo nie byłabym sobą :D jak się upiecze to postaram się zrobić zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń