Pierś z kurczaka pod kremowym szpinakiem z marchewką i domowymi pikantnymi frytkami
Dziś mama miała życzenie - kurczak bez oleju ze szpinakiem z marchewką. Wczoraj takiego zjadła na mieście jak buszowałyśmy po sklepach (dostałam śliczne talerzyki, m.in. ten widoczny na zdjęciu). No to spróbowałam sprostać oczekiwaniom mamy i zrobiłam coś takiego. ;)
Składniki (obiad dla 3 osób):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- pergamin do smażenia (ja użyłam 3 papierowych woreczków)
- przyprawa do kurczaka
- ziemniaki (ilość zależy od Was)
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka oleju Kujawskiego: papryka ostra, pomidory, bazylia
- 1 łyżka oleju Kujawskiego: czosnek, bazylia
- przyprawa do ziemniaków i frytek (ja użyłam przyprawy firmy "Prymat")
- papier do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 1/2 średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku "Frosta")
- 3 marchewki
- 100 g serka topionego (użyłam "Hochland" z ziołami)
- sól morska świeżo mielona
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na frytki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy 2 szczypty soli i gotujemy na półtwardo. Na blachę piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Skrapiamy go olejami wykładamy ziemniaki i posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w 220 st. C, co jakiś czas mieszając, aż nasze frytki się ładnie zarumienią. Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Wyciskamy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchew i szczyptę soli. Smażymy aż marchew zmięknie. Dodajemy szpinak, serek topiony i mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. W każdy kawałek wklepujemy przyprawę do kurczaka i przekładamy je na pergamin. Patelnię możemy delikatnie przesmarować olejem lub oliwą z oliwek, żeby pergamin nie przywierał (ale nie musimy tego robić jak patelnia jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu). Układamy pergamin z kawałkami kurczaka. Smażymy z obu stron aż kurczak będzie miękki. Nakładamy na talerz kotlety z piersi kurczaka, nakładamy na nie szpinak, nakładamy frytki i ulubioną surówkę i mamy pyszny obiad.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz