sobota, 11 lipca 2015


Ciasto drożdżowe z czereśniami, kruszonką i lukrem





Baaaaardzo chciało mi się ciasta drożdżowego... ale to tak bardzo, bardzo! Padał deszczyk i jeszcze bardziej nie chciało mi się wychylać nosa z domu. Ja i drożdże się nie lubimy, ale postanowiłam spróbować swoich sił i upiec ciasto drożdżowe. :P I wiecie co? Udało się! :)

Składniki na ciasto:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru (tu użyłam zwykłego cukru)
  • ok. 250 ml letniego mleka
  • 120 g cukru (ja użyłam drobnego cukru do wypieków)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g roztopionego masła (82%)
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 14 - 15 czereśni
  • 1 duża łyżka rozpuszczonego masła
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru (tu użyłam zwykłego cukru)
  • 60 g zimnego masła
  • 1 szczypta soli
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • kilka kropli soku z cytryny
  • kropla aromatu śmietankowego
Przygotowanie:

Do wysokiego słoika wkruszamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżeczkami cukru i zalewamy 100 ml letniego mleka. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. W rondelku podgrzewamy pozostałe mleko i rozpuszczamy w nim masło. Cukier, cukier wanilinowy, mąkę, sól i jajko mieszamy w misce drewnianą łyżką. Wlewamy powoli wystudzone mleko z masłem i cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy drożdże, mieszamy drewnianą łyżką i po chwili wyrabiamy ciasto ręką. Jak ciasto się mocno klei, podsypujemy delikatnie mąką. Po wyrobieniu, miseczkę przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy na 1 - 2 godzin do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotowujemy foremkę 20x30 cm - smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki, smarujemy wierzch ciasta rozpuszczonym masłem i ponownie przykrywamy ściereczką. Zostawiamy ciasto na ok. 1 godzinę. Czereśnie myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Owoce układamy na wierzchu ciasta. Składnii na kruszonkę rozcieramy palcami. Posypujemy ciasto kruszonką. Pieczemy ok. 30 - 40 minut w 200 st. C (funkcja góra - dół). Jak ciasto wystygnie, mieszamy ze sobą składniki na lukier i polewamy nim ciasto.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz