środa, 5 sierpnia 2015


Jagodzianki z kruszonką



Dawno nic nie pichciłam, bo pochłonęło mnie wakacyjne szaleństwo, ale już wróciłam z wieloma ciekawymi przepisami, które będę testować. ]:-> Na pierwszy ogień poszły jagodzianki. :D

Składniki na zaczyn:
  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szczypta cukru
Drożdże wkruszamy do wysokiego słoika, zalewamy je mlekiem i mieszamy aż się rozpuszczą. Czekamy 2 - 3 minuty i dodajemy mąkę z cukrem. Ponownie mieszamy, przykrywamy słoik folią spożywczą i odstawiamy zaczyn na 30 minut.

Składniki na ciasto:
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 buteleczki aromatu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • skórka starta z 1 sparzonej cytryny
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • przygotowany wcześniej zaczyn
Masło ucieramy mikserem, dodając stopniowo cukier. Ucieramy aż masa stanie się kremowa. Dodajemy zaczyn i miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy żółtka, mleko, aromat, sól, skórkę z cytryny i miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę i zaczyn i mieszamy. Ciasto formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą. Pozostawiamy na ok. 50 - 60 minut do wyrośnięcia. 

Składniki na farsz:
  • ok. 25 - 30 dag jagód
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciasto dzielimy na kulki (mi wyszło 11 porcji). Jagody przepłukujemy ciepłą wodą, suszymy, zasypujemy cukrami i mąką i mieszamy. Kulki drożdżowe lekko rozpłaszczamy, nakładamy farsz i ponownie formujemy kulki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je rozpłaszczamy.

Składniki na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • białko
Masło z mąką i cukrem rozcieramy palcami tak, żeby powstała kruszonka. Bułki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 30 - 40 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz