Łatwe ciasto z jagodami i wiśniami
Zostało mi trochę jagód z jagodzianek, więc postanowiłam upiec ciacho. :D Częstujcie się. ;)
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu rumowego
- ok. 200 g jagód
- 10 - 15 wiśni
- cukier cynamonowy
- cukier puder
Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C. Jagody i wiśnie myjemy w ciepłej wodzie. Wiśnie przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Jajka ubijamy z cukrem ok. 5 - 7 minut na wysokich obrotach aż powstanie puszysta, kremowa masa. Stopniowo dodajemy olej i dalej miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy jajecznej. Dodajemy kilka kropli aromatu i miksujemy jeszcze przez chwilę na najniższych obrotach. Tortownicę smarujemy masłem, wysypujemy mąką i przekładamy do niej ciasto. Układamy na wierzchu owoce, dociskamy je lekko i zasypujemy cukrem cynamonowym. Pieczemy ok. 60 minut. Jak ciacho trochę przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz