czwartek, 6 sierpnia 2015


Łatwe ciasto z jagodami i wiśniami






Zostało mi trochę jagód z jagodzianek, więc postanowiłam upiec ciacho. :D Częstujcie się. ;)

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • ok. 200 g jagód
  • 10 - 15 wiśni
  • cukier cynamonowy
  • cukier puder
Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C. Jagody i wiśnie myjemy w ciepłej wodzie. Wiśnie przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Jajka ubijamy z cukrem ok. 5 - 7 minut na wysokich obrotach aż powstanie puszysta, kremowa masa. Stopniowo dodajemy olej i dalej miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy jajecznej. Dodajemy kilka kropli aromatu i miksujemy jeszcze przez chwilę na najniższych obrotach. Tortownicę smarujemy masłem, wysypujemy mąką i przekładamy do niej ciasto. Układamy na wierzchu owoce, dociskamy je lekko i zasypujemy cukrem cynamonowym. Pieczemy ok. 60 minut. Jak ciacho trochę przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz