Bułki grahamki z makiem
Tym wpisem zaczynam serię trochę zdrowszych przepisów. ;) Pani dietetyczka w jadłospisie zaleciła mi jedzenie grahamek i chleba żytniego, więc upiekłam domowe grahamki z makiem. Nawet tata przekonuje się do tego, że na diecie nie musi być niesmacznie i mało. :) Buły wyszły, więc dzielę się przepisem:
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 250 ml zimnej wody
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 120 g mąki graham typ 1850
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oleju
- 1/3 szklanki maku
- 1 jajko
- mak na wierzch bułek
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy wodę z drożdżami i miodem. Mieszamy cały czas do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy obie mąki, mak, sól i wlewamy olej. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto mikserem aż stanie się elastyczne. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i formujemy kulę. Ciasto tniemy na 8 trójkącików, z których formujemy bułeczki, które układamy nablaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Jajko wybijamy i roztrzepujemy. Nacinamy wierzch bułeczek, smarujemy je jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok. 15 minut na funkcji góra - dół.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz