niedziela, 30 sierpnia 2015


Chleb pszenny z makiem i słonecznikiem




Bułki wyszły więc postanowiłam spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Zapomniałam na koniec posmarować wierzch jajkiem, przez co słonecznik się nie przykleił i po upieczeniu chleba, odpadł. :P Ale chlebek smaczny, więc wrzucam przepis. :D

Składniki:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mleka 3,2%
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki maku
  • 1/3 szklanki słonecznika łuskanego
  • tłuszcz do natłuszczenia blachy
    *) jajko do posmarowania wierzchu chleba
    *) nasiona do posypania chleba
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy mleko, wkruszamy do niego drożdże i dodajemy cukier. Gotujemy aż do całkowitego połączenia składników. Do miski wsypujemy mąkę, sól, mak i słonecznik i wlewamy oliwę i gotowy zaczyn. Ciasto wyrabiamy do momentu aż stanie się elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C i natłuszczamy keksówkę o dł. ok. 35 cm. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut. Wierzch ciasta możemy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami (jeśli nie sypiemy niczym, nie smarujemy chleba jajkiem). Pieczemy ok. 30 - 35 minut w 200 st. C. na funkcji góra - dół.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz