sobota, 8 sierpnia 2015


Carpaccio z buraczków




Ponieważ żar się leje z nieba, to i jedzenie trochę inne. :D Dziś wsuwaliśmy carpaccio z buraczków. Muszę nieskromnie przyznać, że przeszło moje najśmielsze oczekiwania. :D

Składniki na sos winegret:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Oliwę z oliwek mieszamy z octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodajemy miód i wyciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku.

Składniki na sos balsamiczny:
  • 1 łyżka miodu
  • ok. 10 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki syropu malinowego
Przygotowanie:

Wlewamy na patelnię ocet balsamiczny, miód i syrop malinowy. Redukujemy sos przez ok. 10 minut na małym ogniu.


Składniki:
  • 3 - 4 średnie ugotowane buraczki
  • 1/2 opakowania roszponki 
  • 1 opakowanie zielonego pleśniowego sera "Lazur" 
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów piniowych
  • sos balsamiczny
  • sos winegret

    ***) Zamiast roszponki możecie użyć innej ulubionej sałaty.
    ***) Zamiast orzechów piniowych możecie dać więcej orzechów włoskich.
    ***) Jak komuś się nie chce robić swoich sosów, można je kupić w większości sklepów. ;)

Przygotowanie:

Ugotowane, obrane i wystudzone buraczki kroimy w plastry i układamy na talerzu. Kładziemy na nich roszponkę, kruszymy ser pleśniowy i polewamy całość sosem balsamicznym. Orzechy prażymy na suchej patelni i jak wystygną, posypujemy nimi sałatę. Carpaccio polewamy sosem winegret przed samym podaniem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz