Carpaccio z buraczków
Ponieważ żar się leje z nieba, to i jedzenie trochę inne. :D Dziś wsuwaliśmy carpaccio z buraczków. Muszę nieskromnie przyznać, że przeszło moje najśmielsze oczekiwania. :D
Składniki na sos winegret:
Składniki na sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Oliwę z oliwek mieszamy z octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodajemy miód i wyciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku.
Oliwę z oliwek mieszamy z octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodajemy miód i wyciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku.
Składniki na sos balsamiczny:
- 1 łyżka miodu
- ok. 10 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki syropu malinowego
Przygotowanie:
Wlewamy na patelnię ocet balsamiczny, miód i syrop malinowy. Redukujemy sos przez ok. 10 minut na małym ogniu.
Składniki:
- 3 - 4 średnie ugotowane buraczki
- 1/2 opakowania roszponki
- 1 opakowanie zielonego pleśniowego sera "Lazur"
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów piniowych
- sos balsamiczny
- sos winegret
***) Zamiast roszponki możecie użyć innej ulubionej sałaty.
***) Zamiast orzechów piniowych możecie dać więcej orzechów włoskich.
***) Jak komuś się nie chce robić swoich sosów, można je kupić w większości sklepów. ;)
Przygotowanie:
Ugotowane, obrane i wystudzone buraczki kroimy w plastry i układamy na talerzu. Kładziemy na nich roszponkę, kruszymy ser pleśniowy i polewamy całość sosem balsamicznym. Orzechy prażymy na suchej patelni i jak wystygną, posypujemy nimi sałatę. Carpaccio polewamy sosem winegret przed samym podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz