Cukinia faszerowana pikantnym mięsem mielonym
Ciocia obdarowała nas ślicznymi cukiniami, więc na śniadanie zrobiłam placki, a na obiad cukinię faszerowaną pikantnym mięsem mielonym. Nieskromnie powiem, że wyszła fantastycznie, więc wrzucam przepis! ;)
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 230 g pikantnego sosu pomidorowego (ja użyłam lidlowego "El Tequito" sos pomidorowy pikantny)
- 2 łyżki oleju "Kujawskiego" papryka ostra, pomidory i bazylia
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g brązowego ryżu
- 1 jajko
- 2 - 3 łyżki bułki tartej
- 1 średnia cebula
- 3 plastry żółtego sera
- sól
- pieprz
- 2 szczypty czosnku granulowanego
- 2 - 3 szczypty pieprzu kajeńskiego
- świeżo mielony czarny pieprz z solą morską
*) Do naczynia, w którym będziecie piec cukinię możecie wkroić trochę pomidorów, cebuli,, 2 - 3 gałązki cząbru i wrzucić 2 - 3 rozgniecione ząbki czosnku, co nada potrawie dodatkowego aromatu.
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Cukinię myjemy, rozkrajamy i wydłubujemy z niej miąższ z pestkami. Do każdej połówki wlewamy po łyżce oleju paprykowo - pomidorowo - bazyliowego. Rozprowadzamy olej po wnętrzu i brzegach cukinii. Obie połówki oprószamy świeżo mielonym pieprzem z solą morską. Do każdej połówki wkładamy po 2 - 3 łyżki pikantnego sosu pomidorowego. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju i delikatnie przyprawiamy solą. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, ryż, bułkę tartą, wystudzoną cebulę, czaosnek granulowany, pieprz kajeński, sól i pieprz i zagniatamy. Do mięsa dodajemy resztę pikantnego sosu pomidorowego, mieszamy i przekładamy je do cukinii. Plastry sera kroimy drobno i posypujemy nimi mięso. Pieczemy ok. 50 - 55 minut w 175 st. C. Przed wyjęciem możemy sprawdzić wykałaczką, czy mięso jest już gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz