niedziela, 16 sierpnia 2015


Cukinia faszerowana pikantnym mięsem mielonym






Ciocia obdarowała nas ślicznymi cukiniami, więc na śniadanie zrobiłam placki, a na obiad cukinię faszerowaną pikantnym mięsem mielonym. Nieskromnie powiem, że wyszła fantastycznie, więc wrzucam przepis! ;) 

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 230 g pikantnego sosu pomidorowego (ja użyłam lidlowego "El Tequito" sos pomidorowy pikantny)
  • 2 łyżki oleju "Kujawskiego" papryka ostra, pomidory i bazylia
  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej
  • 1 średnia cebula
  • 3 plastry żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 2 szczypty czosnku granulowanego
  • 2 - 3 szczypty pieprzu kajeńskiego
  • świeżo mielony czarny pieprz z solą morską
*) Do naczynia, w którym będziecie piec cukinię możecie wkroić trochę pomidorów, cebuli,, 2 - 3 gałązki cząbru i wrzucić 2 - 3 rozgniecione ząbki czosnku, co nada potrawie dodatkowego aromatu.

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Cukinię myjemy, rozkrajamy i wydłubujemy z niej miąższ z pestkami. Do każdej połówki wlewamy po łyżce oleju paprykowo - pomidorowo - bazyliowego. Rozprowadzamy olej po wnętrzu i brzegach cukinii. Obie połówki oprószamy świeżo mielonym pieprzem z solą morską. Do każdej połówki wkładamy po 2 - 3 łyżki pikantnego sosu pomidorowego. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju i delikatnie przyprawiamy solą. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, ryż, bułkę tartą, wystudzoną cebulę, czaosnek granulowany, pieprz kajeński, sól i pieprz i zagniatamy. Do mięsa dodajemy resztę pikantnego sosu pomidorowego, mieszamy i przekładamy je do cukinii. Plastry sera kroimy drobno i posypujemy nimi mięso. Pieczemy ok. 50 - 55 minut w 175 st. C. Przed wyjęciem możemy sprawdzić wykałaczką, czy mięso jest już gotowe. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz