Chleb gryczany z ziarnami
Ćwiczę się w pieczeniu chleba bezglutenowego lub mniejglutenowego dla taty, który nie lubi tych kupnych wstręciuchów. :D Zaczęłam od chleba gryczanego z ziarnami. Tacie smakuje, więc częstujcie się przepisem. ;)
Składniki:
- 600 ml wody
- 50 g świeżych drożdży
- 400 g mąki gryczanej
- 100 g mąki żytniej
- 1 łyżka soli
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g maku
- 100 g siemienia lnianego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- oliwa z oliwek do wysmarowania blaszki
Przygotowanie:
Wodę wlewamy do rondelka i podgrzewamy ją. Wkruszamy do niej drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Mieszamy obie mąki, sól i rozczyn z drożdży. Dodajemy ziarna i ocet balsamiczny. Ciasto porządnie zagniatamy i przekładamy do plastikowej miski. Pozostawiamy pod czystą ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia. Blaszkę smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185 st. C przez 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz