czwartek, 3 września 2015


Chleb gryczany z ziarnami




Ćwiczę się w pieczeniu chleba bezglutenowego lub mniejglutenowego dla taty, który nie lubi tych kupnych wstręciuchów. :D Zaczęłam od chleba gryczanego z ziarnami. Tacie smakuje, więc częstujcie się przepisem. ;)

Składniki:
  • 600 ml wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki żytniej
  • 1 łyżka soli
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g maku
  • 100 g siemienia lnianego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek do wysmarowania blaszki
Przygotowanie:

Wodę wlewamy do rondelka i podgrzewamy ją. Wkruszamy do niej drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Mieszamy obie mąki, sól i rozczyn z drożdży. Dodajemy ziarna i ocet balsamiczny. Ciasto porządnie zagniatamy i przekładamy do plastikowej miski. Pozostawiamy pod czystą ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia. Blaszkę smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185 st. C przez 25 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz