środa, 23 września 2015


Tort Pijana Delicja




Torcik ten wymyśliłam ostatnio na przyjazd gości. Eksperyment się chyba udał, więc dzielę się przepisem. ;)

Składniki:
  • 4 duże jajka
  • 100 - 120 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia formy
Składniki na poncz:
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka rumu
Składniki na wypełnienie tortu:
  • 300 - 330 g niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 700 ml mleka
  • 1 duża łyżka masła
  • 2 łyżki cukru (jeśli budyń nie jest słodzony)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na polewę:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (2 x 100g)
  • ok. 200 ml śmietanki 30%
  • wiórki kokosowe do posypania 

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią przez ok. 12 - 15 minut do powstania kremowej masy. Dodajemy sól i mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm natłuszczamy oliwą z oliwek i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 20 - 25 minut w 180 st. C. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 10 minut przed wyjęciem z formy. Po wyjęciu biszkopt studzimy na kratce do całkowitego wystudzenia i wtedy przekrajamy ciasto wzdłuż na pół. Do gorącej wody wsypujemy cukier i wlewamy rum. Mieszmy aż cukier się rozpuści i nasączamy jedną połowę biszkoptu. Na biszkopcie rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki. Układamy na nim banany pokrojone w plastry. Budyń rozrabiamy w szklance mleka. Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy do niego rozrobiony budyń. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Jak budyń będzie gotowy, dodajemy masło i ponownie mieszamy. Przekładamy budyń na banany i nakrywamy ciasto drugą połową biszkoptu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz