Tort Pijana Delicja
Torcik ten wymyśliłam ostatnio na przyjazd gości. Eksperyment się chyba udał, więc dzielę się przepisem. ;)
Składniki:
- 4 duże jajka
- 100 - 120 g cukru
- 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
- 120 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- oliwa z oliwek do natłuszczenia formy
Składniki na poncz:
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka rumu
Składniki na wypełnienie tortu:
- 300 - 330 g niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki
- 4 dojrzałe banany
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 700 ml mleka
- 1 duża łyżka masła
- 2 łyżki cukru (jeśli budyń nie jest słodzony)
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na polewę:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (2 x 100g)
- ok. 200 ml śmietanki 30%
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią przez ok. 12 - 15 minut do powstania kremowej masy. Dodajemy sól i mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm natłuszczamy oliwą z oliwek i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 20 - 25 minut w 180 st. C. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 10 minut przed wyjęciem z formy. Po wyjęciu biszkopt studzimy na kratce do całkowitego wystudzenia i wtedy przekrajamy ciasto wzdłuż na pół. Do gorącej wody wsypujemy cukier i wlewamy rum. Mieszmy aż cukier się rozpuści i nasączamy jedną połowę biszkoptu. Na biszkopcie rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki. Układamy na nim banany pokrojone w plastry. Budyń rozrabiamy w szklance mleka. Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy do niego rozrobiony budyń. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Jak budyń będzie gotowy, dodajemy masło i ponownie mieszamy. Przekładamy budyń na banany i nakrywamy ciasto drugą połową biszkoptu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz