Łosoś w chilli z kaszą jaglaną
Piątek, piąteczek, piątunio. Co za tym idzie? Dzień bez mięsa. Dziś był dzień na pysznego łososia w chilli, którego koniecznie musicie spróbować! :D
Składniki (obiad dla 4 osób):
- 4 papryczki chilli
- 200 ml soku z pomarańczy
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 400 g świeżego fileta z łososia
- sól
- pieprz
- 2 woreczki kaszy jaglanej (2x100g)
Przygotowanie:
2 papryczki myjemy, drobno siekamy, dodajemy do nich oliwę i sok z pomarańczy. Fileta dzielimy na porcje, oprószyamy solą i pieprzem i wkładamy do marynaty na ok. 30 minut. Przygotowujemy 4 kawałki spożywczej folii aluminiowej, smarujemy je odrobiną oliwy z oliwek i na każdej z nich układamy porcję łososia. Pozostałe papryczki myjemy i kroimy w plastry. Układamy je na łososiu, zawijamy folię i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. W tym czasie w osolonej wodzie z odrobiną oliwy gotujemy kaszę jaglaną.
*) Danie świetnie komponuje się z łagodnymi sałatkami. U nas mizeria z koperkiem na jogurcie. ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz