piątek, 11 września 2015


Łosoś w chilli z kaszą jaglaną




Piątek, piąteczek, piątunio. Co za tym idzie? Dzień bez mięsa. Dziś był dzień na pysznego łososia w chilli, którego koniecznie musicie spróbować! :D

Składniki (obiad dla 4 osób):
  • 4 papryczki chilli
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 400 g świeżego fileta z łososia
  • sól
  • pieprz
  • 2 woreczki kaszy jaglanej (2x100g)
Przygotowanie:

2 papryczki myjemy, drobno siekamy, dodajemy do nich oliwę i sok z pomarańczy. Fileta dzielimy na porcje, oprószyamy solą i pieprzem i wkładamy do marynaty na ok. 30 minut. Przygotowujemy 4 kawałki spożywczej folii aluminiowej, smarujemy je odrobiną oliwy z oliwek i na każdej z nich układamy porcję łososia. Pozostałe papryczki myjemy i kroimy w plastry. Układamy je na łososiu, zawijamy folię i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. W tym czasie w osolonej wodzie z odrobiną oliwy gotujemy kaszę jaglaną. 

*) Danie świetnie komponuje się z łagodnymi sałatkami. U nas mizeria z koperkiem na jogurcie. ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz