Marchewkowe kotlety z sosem jogurtowo - czosnkowym
Składniki na 4 porcje:
- 200 g brązowego ryżu
- 300 g obranej marchewki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 9 łyżek gorącej wody
- 4 łyżki bułki tartej
- 8 łyżek płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 2 szczypty soli
- szczypta pieprzu
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 - 3 ząbki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy do miękkości i pozostawiamy go do ostygnięcia. Marchewki obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Siemię lniane mielimy i zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na 2 - 3 minuty. Do marchewki z ryżem dodajemy oliwę z oliwek, bułkę tartą i siemię lniane. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w płatkach owsianych i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy przez 20 - 30 minut w 180 st. C. Kiedy kotleciki będą się piekły, robimy sos. Do jogurtu wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz do smaku i pozostawiamy na czas pieczenia kotletów, żeby sos się przegryzł.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz