czwartek, 3 września 2015


Marchewkowe kotlety z sosem jogurtowo - czosnkowym





Macie ochotę na lekki i małokaloryczny obiad? Polecam kotleciki marchewkowe z sosem jogurtowo - czosnkowym. :)

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g brązowego ryżu
  • 300 g obranej marchewki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 9 łyżek gorącej wody
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 ząbki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Ryż gotujemy do miękkości i pozostawiamy go do ostygnięcia. Marchewki obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Siemię lniane mielimy i zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na 2 - 3 minuty. Do marchewki z ryżem dodajemy oliwę z oliwek, bułkę tartą i siemię lniane. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w płatkach owsianych i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy przez 20 - 30 minut w 180 st. C. Kiedy kotleciki będą się piekły, robimy sos. Do jogurtu wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz do smaku i pozostawiamy na czas pieczenia kotletów, żeby sos się przegryzł.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz