niedziela, 27 września 2015


Pikantny ketchup z cukinii




Wypróbowałam dziś przepis z forum kulinarnego i uważam, że ketchup wyszedł genialny, więc zapisuję przepis, żeby móc do niego wracać. Zdecydowanie polecam tym, którzy lubią pikantne dodatki. :D

Składniki (ok. 7 słoików 330 ml):
  • 1,5 kg obranej i pozbawionej miąższu i pestek cukinii
  • 0,5 kg obranej cebuli
  • 1 garść soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 480 - 500 g koncentratu pomidorowego (ja dałam dwa większe słoiczki koncentratu "Dawtona")
Przygotowanie:

Cukinię obieramy i pozbawiamy miąższu i pestek. Cebulę obieramy. Cukinie i cebule trzemy na tarce na grubych oczkach. Zasypujemy garścią soli, mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc. Rano podgotowujemy przez 20 minut. Dodajemy cukier i ocet i gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Całość blendujemy na gładką masę. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz